AFP or licensors

Hongaren protesteren met mensenketting rond Academie voor Wetenschappen tegen plannen regering

In Hongarije, in het centrum van de hoofdstad Boedapest, hebben zo’n 1.500 betogers een mensenketting gevormd ter verdediging van de Academie voor Wetenschappen (MTA). Het gebouw is een van de belangrijkste wetenschappelijke instellingen van het land.  

Het protest richtte zich tegen plannen van de rechts-conservatieve regering om het hele net van onderzoeksinstituten aan de Academie te onttrekken. Dit komt bijna neer op een ontmanteling van de traditierijke instelling met aanzien.

Drijvende kracht achter die plannen is minister van Innovatie en Technologie Laszlo Palkovics. Onder zijn impuls is de MTA sinds begin dit jaar al bijna drie kwart van zijn financiële middelen verloren en onder rechtstreekse controle van zijn regering geplaatst.

Om onderzoek verder te kunnen financieren moeten de instituten van de MTA meer via aanbestedingen aan geld geraken. Maar die staan ook open voor universiteiten of nieuwe, door de regering opgerichte, instituten met een twijfelachtige wetenschappelijke reputatie.

AFP or licensors

"Resultaten meer ten dienste van economie"

De minister verdedigt zijn plannen door te zeggen dat de resultaten van het onderzoek meer ten dienste zullen staan van de economie.

Maar critici vinden dat de regering van premier Viktor Orban door deze beslissingen de autonomie van de wetenschappers opzij wil schuiven en de activiteiten onder regeringscontrole wil brengen.

AFP or licensors

Meest gelezen