Videospeler inladen...

Man van Catalaanse ex-parlementsvoorzitter: "Het is alsof mijn vrouw dood is"

Niet alleen voor de twaalf beklaagden staat er veel op het spel, ook hun familieleden wachten de uitkomst van het proces tegen de Catalaanse separatistische leiders in Madrid met een bang hart af. "Het is alsof mijn vrouw dood is", getuigt de man van ex-parlementsvoorzitter Carme Forcadell, die al tien maanden in voorhechtenis zit, aan VRT NWS.

Voor het Hooggerechtshof in de Spaanse hoofdstad Madrid is vandaag het proces gestart tegen tien Catalaanse politici en twee activisten. Ze staan terecht voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum, in oktober 2017. Ze riskeren straffen van 7 tot 25 jaar cel.

De twaalf beklaagden maken zich weinig illusies: ze gaan ervan uit dat ze veroordeeld zullen worden. De vraag is of ze even hoge straffen zullen krijgen als het Openbaar Ministerie heeft geëist. Negen van de twaalf zitten al maandenlang in voorhechtenis. Een zware last voor hun familie.

VRT NWS-televisiejournalist André Vermeulen had een gesprek met de man en zus van Carme Forcadell, een van de bekendse politici in de beklaagdenbank. Forcadell was parlementsvoorzitter ten tijde van het onafhankelijkheidsreferendum. Ze zit al tien maanden in voorhechtenis. 

Ex-parlementsvoorzitter Carme Forcadell riskeert 17 jaar cel.
Emilio Morenatti
Videospeler inladen...

Veel juristen in en buiten Spanje stellen zich vragen bij zo'n lange voorhechtenis. "Het is alsof mijn vrouw dood is", zegt haar man, Bernat Pegueroles. "Het huis is leeg zonder haar." Voor Forcadell zelf waren de eerste zes maanden het zwaarst, getuigt haar man. Ze miste onder meer de eerste verjaardag van haar eerste kleinkind. Tijdens zijn bezoeken aan zijn vrouw in de gevangenis houden ze zich echter sterk: "Zij zet een opgewekt gezicht op voor jou. Wie haar bezoekt, zet ook zo'n gezicht op. Maar als je weggaat, is het moeilijk."

Maar ondanks die zware menselijke tol, hebben de man en zus van Forcadell geen spijt van de strijd voor onafhankelijkheid die Forcadell gevoerd heeft. "Ik denk dat we hetzelfde zouden doen, want we hebben niets misdaan", zegt haar zus, Enriqueta Forcadell. "We vragen alleen wat gerechtigheid, dat ze naar ons luisteren. Want waar is de democratie in ons land, als het feit dat we zijn gaan stemmen en het feit dat zij het parlement heeft toegestaan om over alles te praten, op die manier eindigt?"

Videospeler inladen...

VRT NWS kon ook even met de vrouw van hoofdbeklaagde Oriol Junqueras praten. "Zij zag er toch enorm gedeprimeerd uit", stelde VRT NWS-radiojournaliste Mieke Strynckx vast. "Ze verwacht een zware straf voor haar man. Zij en haar man hebben twee kleine kinderen, dus dat is toch wel een zeer moeilijke situatie", vertelde Strynckx in "De wereld vandaag". 

Beluister het gesprek met Mieke Strynckx in "De wereld vandaag":

Bekijk het volledige gesprek met de familie van Carme Forcadell:

Videospeler inladen...

Meest gelezen