Katy Perry haalt "blackface-schoenen" uit de winkel na controverse

De Amerikaanse zangeres Katy Perry haalt schoenen van haar eigen merk terug na controverse op sociale media. De schoenen zouden racistische beeldvorming omvatten en worden stereotyperend genoemd. 

De instapschoenen waren verkrijgbaar in het zwart en beige. Beide soorten schoenen bevatten dezelfde uitstekende ogen, neus en volledig rode lippen. Het gelaat op de schoenen wordt op internet door velen vergeleken met blackface.

Dit was uiteraard niet onze bedoeling, we halen ze onmiddellijk terug

Katy Perry

"Het was nooit de bedoeling om mensen pijn te doen," vertelt Perry. "Toen mij duidelijk werd dat ze geassocieerd werden met blackface, vond ik dat heel jammer. Dit was uiteraard niet onze bedoeling."

Afrikaanse slaven

Het schilderen van gezichten met zwarte verf en overdreven gelaatstrekken wordt blackface genoemd. Daarmee wordt een vergelijking gemaakt met de manier waarop blanke mannen vroeger Afrikaanse slaven bespotten.

Het is niet voor het eerst dat een modemerk op sociale media wordt teruggeroepen, vanwege de verkoop van "racistische artikelen". Zo haalde Gucci vorige week een trui uit de rekken na bakken kritiek. Het item werd bestempeld als een stereotyperend, aanstootgevend blackface-artikel.  

Ook H&M moest ook door het stof na de verkoop van een artikel. Een zwart jongetje was in de webshop van de winkel te zien in een trui met het opschrift "coolest monkey in the jungle". De verkoop ervan werd na alle uitlatingen op sociale media stopgezet.

Meest gelezen