Videospeler inladen...

Skeyes sluit luchtruim tijdens nationale staking: 24 uur lang niet landen en opstijgen op Belgische luchthavens

Door de nationale staking zullen er vanaf vanavond 24 uur lang geen vliegtuigen kunnen landen of opstijgen op Belgische luchthavens. De luchtverkeersleider kan niet garanderen dat alle cruciale posten voldoende bezet zullen zijn tijdens de staking. Daarom is beslist om vanaf 22 uur helemaal geen verkeer meer toe te laten op de luchthavens.

Vanaf 22 uur vanavond zullen er op de Belgische luchthavens 24 uur lang geen vliegtuigen kunnen opstijgen of landen. Dat heeft luchtverkeersleider Skeyes (het vroegere Belgocontrol) aangekondigd. 

Skeyes heeft die drastische beslissing genomen omdat tijdens de nationale staking niet gegarandeerd kan worden dat alle nodige luchtverkeersleiders aanwezig zullen zijn om het vliegverkeer op onze luchthavens in goede banen te leiden.

De vakbonden van Skeyes hadden gisteren al aangekondigd dat ze het werk zouden neerleggen tijdens de nationale staking van morgen.  Aanvankelijk zei de directie van de luchtverkeersleider dat de capaciteit van het vliegverkeer gehalveerd zou zijn, maar nu is beslist om helemaal geen vliegverkeer meer toe te laten. 

(Lees verder onder de tweet.)

De beslissing van Skeyes betekent trouwens niet dat het Belgische luchtruim helemaal dicht gaat. Het overvliegende verkeer - de vliegtuigen die niet in België landen of opstijgen - kan wel gewoon blijven vliegen. Dat vliegverkeer wordt immers niet geregeld door Skeyes maar door Eurocontrol.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de geplande staking:

Videospeler inladen...

Meest gelezen