Videospeler inladen...

Politie schiet man dood in Zemst die twee mensen verwondde met mes

In Hofstade (Zemst), bij Mechelen, is een man van 34 neergeschoten door de politie. Dat meldt het parket van Antwerpen. De man is overleden aan zijn verwondingen. Voor de man werd neergeschoten, had hij twee mensen verwond met een mes. Eén van hen is zwaargewond. Twee anderen moesten verzorging krijgen. De man liet een afscheidsbrief na op zijn appartement.

De 34-jarige man kreeg rond tien uur ruzie met zijn echtgenote in hun appartement in de Mahatma Gandhistraat in Mechelen. Bij de ruzie stak hij haar met een mes. Daarop vluchtte de man weg en liep hij een Spar-supermarkt op de Tervuursesteenweg binnen. Daar haalde hij uit met twee messen.

Eerst was er sprake van twee gewonden in de supermarkt, maar dat bleek achteraf niet te kloppen. Er werden wel enkele mensen verzorgd. Toen de man de supermarkt verliet, duwde hij een fietsster van haar fiets en verwondde haar. De fietsster raakte zwaargewond maar is niet in levensgevaar.

Het 34-jarige slachtoffer is reeds gekend bij politie en parket 

Nele Poelmans, parket van Antwerpen

De politie was intussen massaal ter plaatse en werd gedwongen enkele schoten te lossen. Een van de kogels raakte de man fataal. "Het onderzoek dat nu wordt gevoerd is tweeledig", zegt Nele Poelmans van het parket Antwerpen, afdeling Mechelen. "Er is een onderzoek naar het schietincident door de politie en ook een onderzoek naar de feiten die aanleiding gaven voor dat schietincident. Het 34-jarige slachtoffer is reeds gekend bij politie en parket maar in het belang van het onderzoek kan ik daar geen verdere info over geven", zegt het parket. 

Afscheidsbrief

Op het appartement van de neergeschoten man werd een afscheidsbrief aangetroffen. Het parket wil "zo veel mogelijk te weten komen over wat zich voor de schietpartij heeft afgespeeld. Getuigen mogen zich altijd melden bij de federale politie via 0800/30.300", aldus Poelmans.

In de afscheidsbrief stond geen motief, maar mogelijk wilde de man neergeschoten worden door de agenten. Het parket wil dat echter niet bevestigen. 

Slachtofferhulp

De slachtoffers en iedereen die betrokken was bij het incident, krijgt ondersteuning van slachtofferhulp. "Mijn taak is om de slachtoffers nu zo goed mogelijk te begeleiden", zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD). "Twee vrouwen zijn nu in het ziekenhuis, de echtgenote en de fietsster. Maar we gaan ook met onze preventiediensten de omwonenden begeleiden. De school van de kinderen van de fietsster werd verwittigd en iedereen die hulp nodig heeft kan bij ons terecht."

Twee vrouwen zijn nu in het ziekenhuis, de echtgenote en de fietsster. Maar we gaan ook met onze preventiediensten de omwonenden begeleiden

Bart Somers, burgemeester van Mechelen (Open VLD)

Ook de burgemeester van Zemst, Veerle Geerinckx, zorgt voor ondersteuning van de betrokkenen. "De Spar-winkel is inmiddels weer open, getuigen mogen zich nog altijd melden", zegt ze.

De agenten die bij het incident betrokken waren, worden intern opgevangen. Er wordt een gerechtelijk onderzoek gevoerd naar het hoe en waarom en er wordt bekeken of het gerechtvaardigd was dat er werd geschoten. "Ons korps zal de betrokken collega's goed begeleiden, iedereen wordt vandaag opgevangen. Morgen volgt een debriefing. De collega's zijn niet geschorst, ze krijgen juridische ondersteuning en ook mentale begeleiding want dit is voor hen ook zwaar om mee te maken."

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

De politie sloot een tijd lang de omgeving af: 

De politie schoot de man neer op de Tervuursesteenweg in Zemst:

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

Meest gelezen