Archieffoto 2017
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Turkije vaardigt meer dan 1.000 aanhoudingsbevelen uit voor mogelijke Gülen-aanhangers

De Turkse autoriteiten hebben de opdracht gegeven om nog eens meer dan 1.100 mensen te arresteren, die banden zouden hebben met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Volgens het staatspersbureau zouden de verdachten hebben gefraudeerd bij een examen voor de politie. Het gaat om de grootste arrestatiegolf in Turkije sinds de mislukte staatsgreep tegen president Recep Tayyip Erdogan 2,5 jaar geleden. 

Het Turkse parket heeft aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen 1.112 mensen vanwege veronderstelde banden met de in de VS in ballingschap levende islamitische geestelijke Fetullah Gülen. Volgens Ankara is de man het brein achter de mislukte staatsgreep van 2016.

"Infiltreren in belangrijke instellingen van de staat"

De autoriteiten zoeken verdachten in Ankara en 75 andere provincies. De raids vormen onderdeel van een onderzoek naar mogelijk bedrog in een examen voor politieagenten in 2010 om plaatsvervangend politiehoofd te worden, zegt het staatspersbureau Anadolu.

De verdachten zouden de vragen op voorhand hebben gekregen. De regering beschuldigt Gülen van een jarenlange campagne om te infiltreren in belangrijke instellingen van de staat, met als één van de tactieken knoeien bij examens.

"Al meer dan 519 mensen in hechtenis"

Meer dan dertig maanden na de mislukte coup door een factie van het leger, blijven de Turkse autoriteiten bijna dagelijks aanhangers van Gülen viseren. Vorige week alleen al zijn volgens het staatspersbureau meer dan 370 veronderstelde volgelingen opgepakt.

De raids vandaag zijn één van de grootste operaties op één dag tegen het netwerk van de prediker die ooit een bondgenoot was van president Recep Tayyip Erdogan maar die nu zijn aartsvijand is. Volgens nieuwszender CNN Turk zijn al 519 mensen in hechtenis genomen.

Meest gelezen