Videospeler inladen...

N-VA herlanceert idee van gevangenis in buitenland, Bart Verhulst: "N-VA kan moeilijk nog grote verandering claimen"

De N-VA speelt met het idee om een gevangenis in het buitenland - pakweg Marokko - te bouwen. Dat bleek op de voorstelling van het luik "veiligheid" van het N-VA-verkiezingsprogramma. De Vlaams-nationalisten lanceerden eerder al het idee. "N-VA kan nu moeilijker zomaar de grote verandering nog claimen", zegt VRT-Wetstraatjournalist Bart Verhulst in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De N-VA stelde het veiligheidsluik van zijn verkiezingsprogramma voor in een van de bollen van het Atomium in Brussel, toch wel hét Belgische symbool bij uitstek. De partij wil werken rond drie pijlers: een efficiënt veiligheidsbeleid door meer middelen beter in te zetten, meer samenwerking tussen de veiligheidsdiensten en de straffeloosheid aanpakken.

Een straf is een straf en moet uitgezeten worden, klinkt het. Maar in de gevangenissen is er vaak te weinig plaats en bovendien is zowat de helft van de gevangenisbevolking van buitenlandse oorsprong. Vandaar het idee om een gevangenis in het buitenland te bouwen. "Er zitten bijvoorbeeld meer dan 1.000 mensen met Marokkaanse nationaliteit in onze gevangenissen. Waarom niet eens kijken of we in Marokko zoiets zouden kunnen opzetten? Natuurlijk met óns gevangenisregime, niet het Marokkaanse", verklaart kandidaat-premier Jan Jambon.

"Dat voorstel hebben we al twee keer gehoord", stelt VRT-journalist Bart Verhulst. "In 2013 en in 2017 heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever het al voorgesteld. Meer nog; N-VA heeft ook al toegegeven dat het geen evidentie is. Het was toenmalig staatssecretaris Francken die er op wees dat de Marokkaanse regering dan wel moet meewerken."

Verandering?

Ook de andere voorstellen die vanmorgen werden gepresenteerd op de persconferentie zijn niet echt nieuw. Zo legt de N-VA opnieuw de noodtoestand op tafel. Het moet mogelijk zijn om dat "paardenmiddel" in te roepen bij aanslagen. De noodtoestand heeft al eens op de regeringstafel gelegen, maar de toenmalige coalitiepartners CD&V en Open VLD vonden dat te ver gaan.

"Enerzijds is het niet abnormaal dat oude ideeën worden hernomen. Andere partijen zullen dat ongetwijfeld ook doen. Het aantal antwoorden op maatschappelijke vraagstukken is niet eindeloos", analyseert Wetstraatjournalist Bart Verhulst. "Anderzijds heeft N-VA natuurlijk één kernwoord: verandering. Of beter gezegd: de partij hàd dat kernwoord. In 2010 was de slogan Nu durven veranderen, in 2012 De kracht van verandering en in 2014 Verandering door vooruitgang. Voor deze campagne is de slogan Voor Vlaanderen voor vooruitgang."

"Na 15 jaar in de Vlaamse regering en 4 jaar in de federale regering kan de N-VA natuurlijk moeilijker nog de grote verandering zomaar claimen", aldus Bart Verhulst. "De klemtoon verschuift en komt te liggen op "De ommezwaai is ingezet, maar het werk is nog niet af"".

De klemtoon verschuift van "verandering" naar "de ommezwaai is ingezet, maar het werk is nog niet af"

Bekijk hier het gesprek met VRT-journalist Bart Verhulst in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Meest gelezen