Nederlandse milieuverenigingen dagen Shell voor de rechter

In Nederland dagen verschillende milieuverenigingen olie- en gasbedrijf Shell voor de rechter. Ze willen de multinational zo dwingen om zijn vervuilende activiteiten af te bouwen tegen 2050. Ze beschuldigen Shell ook van schone schijn: het bedrijf zegt het klimaatakkoord van Parijs te omarmen maar lobbyt intussen achter de schermen om de vervuilende activiteiten voort te kunnen zetten.

In Nederland bundelen verschillende milieuverenigingen de krachten om het olie- en gasbedrijf Shell aansprakelijk te stellen voor het aanrichten van wereldwijde klimaatschade. Vorig jaar startte de organisatie Milieudefensie met een rechtszaak tegen de olieproducent. Vandaag maken zes andere organisaties, waaronder Greenpeace, bekend de aanklacht te steunen. Intussen hebben ook meer dan 13.000 Nederlanders zich als mede-eiser opgegeven. Op 5 april wordt de dagvaarding bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag overhandigd.

Shell heeft er decennialang doelbewust voor gekozen om grote winsten te behalen ten koste van het klimaat, en doet dit vandaag nog steeds

Joris Thijssen, directeur Greenpeace Nederland

De olieproducent staat op de negende plaats van de meest vervuilende fossiele bedrijven ter wereld. Shell neemt nauwelijks verantwoordelijkheid op om het milieu en het klimaat te sparen. "Integendeel zelfs", zegt Freek Bersch van Milieudefensie "achter de schermen lobbyen ze hard om zo lang mogelijk te kunnen blijven doorgaan met vervuilende activiteiten."

Shell klimaatneutraal tegen 2050?

Met de rechtszaak willen de milieuverenigingen de oliegigant ter verantwoording roepen. "Shell heeft er decennialang doelbewust voor gekozen om grote winsten te behalen ten koste van het klimaat. Het bedrijf gaat daarmee tot op de dag van vandaag door", aldus Greenpeace Nederland. 

"Wij eisen van Shell dat het zijn olie- en gaswinning afbouwt. Tegen 2050 moet de CO2-uitstoot 0% bedragen", zegt Milieudefensie. De hoofdzetel van Shell is in Nederland, maar de beweging hoopt dat ook in andere landen de druk op bedrijven toeneemt door deze rechtszaak.

Shell investeert jaarlijks nog 95% van zijn middelen in olie en gas en slechts 5% in duurzame energie

Freek Bersch, woordvoerder Milieudefensie

In een reactie zegt Shell dat rechtbanken niet het juiste middel zijn om de wereldwijde energietransitie te bevorderen. Voorts stelt de oliegigant dat het al inspanningen levert om de uitstoot terug te dringen.

Maar dat betwist Milieudefensie: "Shell zegt wel het klimaatakkoord van Parijs te omarmen, maar voor de komende jaren zal het in de praktijk jaarlijks 95% blijven investeren in olie en gas en slechts 5% van de middelen in duurzame energie."

Processen rond klimaat een trend?

Voor Liset Meddens, directeur van Fossielvrij (een van de organisaties die de rechtszaak steunt) is dit een historische kans om de macht van klimaatverwoestende bedrijven zoals Shell te doorbreken. "Het is onacceptabel dat fossiele multinationals als Shell nog altijd de noodzakelijke overstap van fossiele naar duurzame energiebronnen vertragen".

Nederland is niet de enige plaats waar oliebedrijf Shell voor de rechtbank gedaagd wordt. De Amerikaanse steden New York, San Francisco en Oakland deden het vorig jaar ook al. Telkens oordeelde de Amerikaanse rechter dat het niet aan de rechterlijke macht was om een oordeel te vellen over de verantwoordelijkheid van oliebedrijven bij klimaatverandering. Het is nu afwachten of Shell ook in Nederland zijn slag thuishaalt.  

Meest gelezen