Videospeler inladen...

Nieuw record: bijna 3 miljard euro nodig om scholen te bouwen of renoveren

1.826 schoolbesturen wachten in het totaal op 2,97 miljard euro om hun school te renoveren of te bouwen. Dat staat in De Tijd. Daarmee is de wachtlijst toegenomen tot een recordbedrag. Dat komt omdat er jarenlang weinig werd geïnvesteerd in scholen en omdat het aantal leerlingen jaarlijks groeit.

De scholen in Vlaanderen zijn oud. Meer dan 60 procent is in de jaren '70 gebouwd. Daarbovenop komt nog eens dat het aantal leerlingen jaar na jaar stijgt, vooral in het secundair onderwijs. Scholen moeten dus renoveren én zijn tegelijk op zoek naar extra capaciteit.

Momenteel wachten bijna 2.000 scholen op zo'n 2,97 miljard euro om hun school te bouwen of te renoveren. Dat meldt de krant De Tijd en staat in het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion). Dat bedrag was nog nooit zo hoog. Daarnaast zijn er ook nog eens de noden van het gemeenschapsonderwijs. Zij zouden jaarlijks 245 miljoen euro nodig hebben voor het onderhoud van de scholen.

"Al fors geïnvesteerd"

Maar de Vlaamse Regering maakt zich sterk dat ze er alles aan doet om die wachtlijst weg te werken. "Er heerst momenteel een echte bouwwoede" vertelt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Dat is uiteraard een goede zaak maar we kunnen alleen maar die budgetten verdelen die we hebben."

Dat veel scholen willen bouwen of renoveren komt onder meer door een maatregel van de federale regering. Die besliste dat de btw voor scholenbouw kon dalen van 21 naar 6 procent. Daardoor is bouwen voor scholen goedkoper geworden.  

Er lopen voor 2,6 miljard euro aanbestedingen. Dat bedrag was nog nooit zo hoog.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

Die maatregel lijkt zijn effect niet te missen. "We hebben voor bijna 2,6 miljard euro aanbestedingen lopen" vertelt Crevits. "Dat bedrag was nog nooit zo hoog. De drempel voor scholen om een aanvraag te doen is laag. Maar er zijn nog oplossingen mogelijk. Zo kunnen scholen samenwerken met de private sector of een beroep doen op huursubsidies als je sneller wil bouwen."

Maar het probleem van de verouderde scholen in Vlaanderen lijkt niet meteen opgelost. "Ik heb een patrimonium laten maken van de scholen in Vlaanderen" aldus Crevits. "Daarin zie je dat er in de toekomst nog heel veel nieuwbouw en verbouwingen nodig zullen zijn. De budgetten zijn al gestegen maar zullen ook in de toekomst heel hoog moeten blijven. Al is het aan de volgende Vlaamse regering om daarover te beslissen."

Bekijk hieronder de reportage van "Karrewiet" over de verbouwing in een school in Ardooie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen