Premier Michel vindt Congo-rapport “zeer raar”: “Zullen zeker onze opmerkingen doorgeven”

“Een zeer raar rapport”, dat vindt ontslagnemend premier Charles Michel (MR) over het rapport waarin experten van de Verenigde Naties schrijven dat België zijn excuses moet aanbieden voor de wreedheden in de oude Afrikaanse kolonie Congo. Premier Michel kondigt aan dat de regering zeker nog opmerkingen zal formuleren.

Een expertengroep van de VN riep de Belgische overheid gisteren op om zich te verontschuldigen voor de wreedheden die in de koloniale periode in Congo zijn begaan. Enkel zo kan het "donkere hoofdstuk" worden afgesloten, besluiten de experten nadat ze een week op fact-finding mission zijn geweest in ons land.

De groep bestudeert racisme tegenover mensen van Afrikaanse herkomst en trekt daarvoor naar meerdere landen met Afrikaanse gemeenschappen, waaronder dus België. Na gesprekken met verschillende overheden, allerlei organisaties en mensen met Congolese roots, besluit de VN-werkgroep dat racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie in België een wijdverspreid fenomeen zijn.

Erkenning

De wortels van die mensenrechtenschendingen liggen volgens de experts in “het gebrek aan erkenning van de echte omvang van het geweld en onrechtvaardigheid tijdens de koloniale periode". Daarom roepen ze de Belgische overheid op om verontschuldigingen aan te bieden "voor de wreedheden" die in die periode zijn begaan.  Enkel zo kan het "donkere hoofdstuk" worden afgesloten.

In een reactie op het kritische rapport zegt premier Michel nu dat het niet alleen een Belgisch verhaal is, maar ook één van vele andere Europese landen. De premier heeft het rapport nog niet volledig kunnen doornemen, maar op basis van de opvallendste conclusies, noemt hij het document alvast een “zeer raar rapport”.

Het bewuste rapport is nog niet af; gisteren werd pas een voorlopige versie voorgelegd. In het publicatieproces krijgt België nog de kans om opmerkingen te formuleren. En dat zal de regering ook zeker doen, kondigt premier Michel aan.

Meest gelezen