Videospeler inladen...

Prins Laurent spreekt over Libische project: "Ik ga er alles aan doen opdat er klaarheid komt in deze affaire"

Prins Laurent vertelt vanavond in "Pano" voor het eerst publiek over zijn Libische project, en over zijn strijd om de schadevergoeding voor zijn vzw te krijgen. Over de tegenwerking die hij daarbij ervaart van de Belgische regering. Heeft hij daarbij ook nog eens een politiek schandaal blootgelegd?

“Het was zeker niet mijn bedoeling om dit publiek te maken", zegt prins Laurent. "We hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat dit in uiterste discretie afgehandeld zou kunnen worden. Maar we hebben nooit een antwoord gekregen, nooit enige steun. U moet zich inbeelden dat we al vier jaar proberen te onderhandelen. Vier jaar! Zonder succes.”

De brief aan Charles Michel van twee weken geleden was dus een soort ultieme zet, vertelt de prins. Want hij heeft het gevoel dat hij telkens weer met een kluitje in het riet wordt gestuurd. Niet serieus genomen. Tegengewerkt ook, gediscrimineerd. Terwijl hij gewoon wil waar hij recht op heeft, zegt hij: de schadevergoeding die de rechter hem heeft toegekend voor zijn afgebroken Libische project, waar hij bossen aanlegde om de oprukkende woestijn tegen te houden.

“De kinderen leerden Arabisch”

 “Het was het project van mijn leven,” zegt prins Laurent. “Ik zou zelfs met mijn gezin naar Tripoli verhuizen, voor 15 jaar. Ik had al een woning gevonden, de kinderen leerden Arabisch. Ze vonden het geweldig.”

Videospeler inladen...

Maar als het contract eenzijdig wordt opgezegd door de Libiërs, trekt de prins naar de rechter. Met succes: hij heeft recht op bijna 50 miljoen euro. Maar de Libiërs betalen niet. En wat meer is: ook de Belgische overheid wil hem niet helpen om zijn geld te recupereren. Integendeel: de prins wordt verzocht niet te moeilijk te doen, want er zijn Belgische bedrijven die nog openstaande facturen hebben in Libië.

Discriminatie

Prins Laurent is furieus: “Ik vind dat onbegrijpelijk. Die bedrijven hadden géén vonnis, mijn vzw wel. Bovendien waren daarbij bedrijven die wapens produceerden, terwijl mijn vzw ijverde voor het algemeen belang. Dan ga je je toch vragen stellen?”. Zeker als er ook nog schimmige figuren opduiken, die de prins voorstellen om het geld te ‘regelen’ in ruil voor smeergeld. 

Prins Laurent stelt terecht vragen.

Eric Van Rompuy, parlementslid CD&V

En er gebeuren nog vreemde dingen: sinds de val van Khaddafi in 2011 is er 14 miljard euro Libisch geld bevroren in ons land, als gevolg van VN-sancties. Maar de intresten op dat kapitaal zijn wél vrijgegeven, ontdekt de prins. Hij waarschuwt de Verenigde Naties, en die oordelen dat België de VN-sancties geschonden heeft. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? En waarom? Echte antwoorden blijven uit. “Ik krijg hier een zeer onbehaaglijk gevoel bij,” zegt Eric Van Rompuy (CD&V), die de zaak onderzoekt in de Commissie Financiën in het parlement. “Prins Laurent stelt terecht vragen.”

Verantwoordelijkheid nemen

Maar intussen heeft de vzw van prins Laurent nog altijd geen schadevergoeding. “Dat geld is niet voor mij persoonlijk”, benadrukt hij. “Die 50 miljoen zijn voor leefmilieuprojecten, voor het algemeen belang.” Daarvoor heeft hij een nieuwe vzw opgericht. En daarom schrijft hij zijn beruchte brief aan premier Michel. “Als de wet hetzelfde was voor iedereen, dan was ik al lang betaald. Dan was het probleem van de baan. En het is gemakkelijk gezegd dat het gerecht zijn werk moet doen. Het gerecht hééft zijn werk al gedaan: ik heb een vonnis. Het is nu aan de overheid om dat te helpen uitvoeren. Dus wat is het probleem?” 

Als de wet hetzelfde was voor iedereen, dan was ik al lang betaald. 

En ook de kwestie van de verdwenen Libische intresten ligt prins Laurent zwaar op de maag. “Ik hoop dat eindelijk iedereen zijn verantwoordelijkheid zal nemen, in plaats van die te ontvluchten. Ik ga er alles aan doen opdat er klaarheid komt in deze affaire.”

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

'De strijd van Prins Laurent' - vanavond om 21.25u in Pano op één

Meest gelezen