Videospeler inladen...

Protest bij start van proces tegen Catalaanse separatisten in Madrid

Voor het Spaanse Hooggerechtshof in Madrid is het proces tegen twaalf Catalaanse onafhankelijkheidsleiders gestart. Aan het gerechtsgebouw kwamen vanmorgen heel wat demonstranten met Catalaanse vlaggen samen om te protesteren. Het proces zal zeker drie maanden duren.

Het proces tegen de twaalf Catalanen is het belangrijkste proces in Spanje in jaren. Een zeer gevoelig proces ook, want het gaat over de eenheid van het land. Op de beklaagdenbank zitten negen ex-ministers uit de Catalaanse regering van toenmalig minister-president Carles Puigdemont, de voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement en twee burgeractivisten.

Ze riskeren celstraffen van 7 tot 25 jaar voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017. De aanklacht luidt rebellie, verduistering van overheidsgeld en ongehoorzaamheid. De argumentatie achter de aanklacht luidt dat de organisatie van het referendum in strijd was met de Spaanse grondwet, die de verschillende Spaanse regio's verbiedt zich eenzijdig af te scheiden. De voormalige viceminister-president Oriol Junqueras is de hoofdbeschuldigde, hij riskeert een celstraf van 25 jaar. De afgezette minister-president Carles Puigdemont zelf, staat niet terecht. Hij is na het uitroepen van de Catalaanse Republiek naar België gevlucht. Hij verblijft nog steeds in ons land.

De twaalf beklaagden zitten in het midden van de rechtszaal.
AFP or licensors

Het proces ging rond 10.20 uur van start. Buiten aan het Hooggerechtshof in Madrid kwamen vanmorgen heel wat aanhangers van de beklaagden op straat om tegen het proces te protesteren. In hun ogen is het een "politiek proces" en zijn de beklaagden "politieke gevangenen". Iets wat de Spaanse ambassade in Brussel vandaag nog eens met zoveel woorden wilde weerleggen. De voorhechtenis van negen van de twaalf beklaagden is een logisch gevolg van de vlucht van Puigdemont naar ons land, luidt het.

Maar ook tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd zakten naar het Hooggerechtshof af. Ondanks die twee tegenover elkaar staande groepen bleef het over het algemeen vrij rustig rond het gerechtsgebouw. Ook in de rechtszaal zelf verloopt alles al bij al rustig, op een paar kleine incidentjes na.

Ook Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) is naar Madrid gekomen, als waarnemer. De zware straffen die het Openbaar Ministerie eist, vindt hij "waanzinnig". "Straffen tot 25 jaar voor leiders die eigenlijk geen geweld hebben gebruikt. Er wordt hen rebellie en opruiing ten laste gelegd, dat veronderstelt dat men geweld heeft gebruikt. Ik was op de dag van het referendum in Catalonië. Er is geweld gebruikt, maar niet door de kiezers, door de Jordi's of door andere politieke leiders, maar door de nationale politie", zegt hij stellig.

Activist Jordi Cuixart en  voormalig Catalaans parlementsvoorzitter Carme Forcadell
AFP or licensors

Vandaag komen de advocaten van de verdediging aan het woord. De advocaat van hoofdbeschuldigde Junqueras mocht de spits afbijten. Hij stelde dat het referendum geen daad van oorlog, maar veeleer een daad van vrede was. "Zelfbestuur is de formule om conflicten in de wereld te vermijden." Vanaf donderdag komen de beklaagden zelf aan het woord.

Het proces zal ongeveer drie maanden duren en wordt al die tijd rechtstreeks uitgezonden op televisie of internet. Daarna is het nog weken wachten op een uitspraak. Die komt er hoogstwaarschijnlijk pas na de lokale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei.

Puigdemont: "Test voor Spaanse democratie"

Puigdemont staat dus niet terecht. Hij is momenteel op bezoek in Duitsland, waar hij een persconferentie gaf. Volgens de naar ons land gevluchte leider had dit proces tegen zijn voormalige collega's nooit mogen plaatsvinden en is het "een test voor de Spaanse democratie". "Maar ik vertrouw erop dat de Spaanse staat voordeel zal halen uit deze kans om de juiste straf uit te spreken, en dat is totale vrijspraak."

Puigdemont haalde in Berlijn ook uit naar de Europese Unie, die hij verwijt de kant van Spanje te kiezen. "Waarom is de Europese Unie meer bezorgd over wat er in Venezuela gebeurt, dan wat er in Madrid gebeurt", vraagt hij zich af.

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder onze reporter André Vermeulen live vanuit Madrid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen