Originele Rad Van Fortuin staat "per ongeluk" al 15 jaar in garage in Oost-Vlaams dorp

Het originele Rad van Fortuin staat in een garage in de Oost-Vlaamse gemeente Merendree. De eigenaar kocht het zo’n 15 jaar geleden op een veiling, al had hij dat niet meteen door.

Decoratiestuk

Dirk Mouton is de trotse eigenaar van het Rad van Fortuin. Het grote rad van zo’n 150 kilo staat in zijn garage tegen de muur. Daarnaast liggen de iconische opzetstukken met daarop ‘bankroet’ en ‘surprise’. Ze passen nog precies in de daarvoor voorziene plaatsen. “Het staat hier nu 16 jaar”, vertelt Dirk Mouton. “Het is leuk om het hier te hebben, maar soms staat het zelfs in de weg, want het is immens groot.”

Merendree kermis

Het spel is maar één keer opnieuw gespeeld. In 2003 werd het spel met al zijn toebehoren opgezet in Merendree. Dat was tijdens de kermis. “Op Merendree kermis wilden we dat live spelen”, zegt Dirk Mouton. “Maar dat moest met de originele presentator. En dus nodigden we Walter Capiau en Aurore uit. Walter is toen zo’n 10 keer komen repeteren bij ons.”

Veel aanvragen

Op familiefeesten van Dirk wordt het spel niet bovengehaald. “Het is heel complex om te spelen. De schijf zelf weegt 150 kilo en dan moet het hele decor nog opgezet worden zodat de schijf kan draaien.”

Maar het zijn niet enkel familieleden die het spel willen spelen: “Onlangs kreeg ik telefoon van een bedrijf. Ze wilden het spel spelen. Maar dat is helemaal niet zo gemakkelijk. De rechten zijn in handen van een Engels bedrijf. Verder is het ook een kansspel. Dus alles moet aangevraagd worden via de kansspelcommissie. Tijdens Merendree kermis was er zelfs een deurwaarder bij.”

Per ongeluk

Het Rad van Fortuin staat al jarenlang in Dirks garage, maar het was niet zijn bedoeling om het te kopen. “Ik ging met een vriend naar het veilinghuis om technisch materiaal te kopen. Maar mijn vriend had achter mijn rug mijn bordje omhoog gestoken. En opeens zei de deurwaarder: “Verkocht!” Op dat moment kwamen er plots zo’n 30 mensen naar mij. Dat was de pers. Op dat moment besefte ik pas dat ik het Rad van Fortuin gekocht had.”

Vintage

“Ik heb het rad nog nooit gepoetst. Het staat hier echt zoals we het hier jaren geleden gezet hebben. Het is één keer naar buiten geweest toen we een nieuwe vloer lieten plaatsen in de garage. Verder is het nog nooit gepoetst. Maar dat hoeft niet, hé. Het mag oud en vintage zijn. Dat is in tegenwoordig. Als ik mijn nieuw huis heb, zorg ik voor een mancave. En daar zal ik het zeker ophangen.”

Meest gelezen