Videospeler inladen...

Principe-akkoord in VS, shutdown afgewend? Björn Soenens: "Beste wat uit de brand gesleept kon worden"

Het lijkt erop dat het in de Verenigde Staten dan toch niet tot een nieuwe shutdown zal komen. De Republikeinen en de Democraten in het Congres hebben een akkoord bereikt. Veel details zijn er niet, maar volgens Amerikaanse media zou er een overeenkomst zijn over het meest heikele punt: de bouw van een muur aan de grens met Mexico. "Alle indicaties zijn er dat zowel Trump als het Congres hun goedkeuring zullen geven, niemand wil een tweede shutdown", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Rond de jaarwisseling lagen de federale overheidsdiensten vijf weken stil en werden 800.000 federale ambtenaren ook niet meer uitbetaald. Het was de langste shutdown in de geschiedenis van de VS. Republikeinen en Democraten raakten het niet eens over de begroting, met als meest controversiële punt de financiering van een muur aan de Mexicaanse grens. President Donald Trump wilde daar miljarden dollars voor, dollars die de Democraten in het Congres niet wilden geven.

Eind vorige maand tekende president Trump een noodwet waardoor er een einde kwam aan de shutdown, toch alleszins tijdelijk, tot half februari. Er werd een commissie van 17 Republikeinse en Democratische onderhandelaars in het Congres aangesteld om te zoeken naar een oplossing. Volgens Richard Shelby, een Republikeinse onderhandelaar, zou er nu een akkoord uit de bus gekomen zijn.

Er wordt 1,375 miljard dollar uitgetrokken voor fysieke afgrendeling op de zuidwestgrens in Texas. Dat komt neer op hekwerk over zowat 80 kilometer.

Björn Soenens

Amerikaanse media menen te weten dat er overeenstemming is over de controversiële muur op de grens met Mexico. "Het gaat om een principeakkoord waarin 1,375 miljard dollar uitgetrokken wordt voor fysieke afgrendeling op de zuidwestgrens in Texas", legt VS-correspondent Björn Soenens uit. "Concreter komt dat neer op hekwerk over een lengte van zowat 80 kilometer."

Geen muur van honderden kilometers lang dus, zoals president Trump wilde, en ook niet de 5,7 miljard die hij daarvoor gevraagd had. "Het is een compromis, voor elk wat wils", zegt Soenens. "Er is minder geld uitgetrokken voor die fysieke grens, zoals de Democraten wilden, anderzijds moeten ook zij toegeven. Het aantal plaatsen voor mensen zonder papieren in detentiecentra gaat niet naar beneden."

"Niemand wil een tweede shutdown"

"Het gaat om een voorzichtig principe-akkoord", benadrukt Soenens. "Het wordt pas finaal als het door beide kamers van het Congres en door president Trump goedgekeurd en ondertekend wordt." Dat moet tegen vrijdag gebeuren om zo een nieuwe shutdown te vermijden.

"Dit is het beste compromis dat uit de brand gesleept kon worden. En alle indicaties zijn er wel om te zeggen dat zowel het Congres als de president hun go zullen geven. Niemand wil een tweede shutdown. En als het akkoord goedgekeurd wordt, dan is er geld voor de begroting tot eind september."

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen