Videospeler inladen...

Primeur op de Vlaamse televisie: transjongen Emile vertolkt transjongen Lewis in Ketnetreeks "4eVeR"

Primeur op de Vlaamse televisie vanavond: in de Ketnetreeks "4eVeR" zal voor het eerst een transpersonage vertolkt worden door een transacteur. Emile Jacobs (19), zelf geboren als meisje, speelt Lewis, die in de reeks vertelt dat ze geboren is als Louise "maar zich niet goed voelde als meisje". Nooit eerder werd een acteur die zelf in transitie is, gevraagd om een transgenderrol te spelen.

Dat een transpersonage wordt vertolkt door een transacteur, is niet evident. De film "Girl", die met prijzen en lof werd overladen, kreeg bijvoorbeeld kritiek dat hoofdpersonage Lara niét werd vertolkt door een transmeisje maar door de mannelijke acteur Victor Polster. Op tv wordt transvrouw Kaat in "Thuis" ook vertolkt door een vrouwelijke actrice, Leen Dendievel. Dat jongerenzender Ketnet er wél voor kiest om een transgenderacteur te casten in een serie voor een tienerpubliek, is dus opmerkelijk.

In "4eVeR", een reeks over vier tieners en hun leefwereld, zal transjongen Lewis wél gespeeld worden door transjongen Emile. Vanavond maakt het nieuwe personage zijn opwachting: hij komt terecht in een nieuwe klas, waar hij zichzelf voorstelt. "Mijn naam is Lewis, maar vroeger heette ik Louise. Ik heb me nooit goed gevoeld als meisje in mijn meisjeslichaam. Daarom heb ik ervoor gekozen om voortaan als jongen door het leven te gaan, als Lewis." Personage Lewis geeft meteen ook toe "dat hij op zijn vorige school gepest werd", en daarom van school veranderd is. 

(lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

Dit is geen hype: transgenders zijn ook maar mensen die zichzelf proberen te zijn.

Emile Jacobs

Emile wil naar eigen zeggen "een voorbeeld zijn voor transjongeren" en tonen "dat we geen rariteit zijn", zo vertelt hij in Het Laatste Nieuws. "Dit is géén hype: we zijn ook maar mensen die proberen zichzelf te zijn, en elke dag leven met vooroordelen", vertelt Emile "Bij Debecker" op Radio 1.

"Deze rol op Ketnet maakt duidelijk dat we ook maar gewoon mensen zijn, en geen soort. Ik heb dit lang voor mezelf gehouden, maar op een bepaald moment heb ik wél gezegd wie ik wil zijn. Het is heel belangrijk dat kinderen ook een rolmodel hebben", zegt hij. "Ik kijk op naar Bo Van Spilbeeck: ze heeft mij een mentale boost gegeven om uit de kast te komen in de klas. Zonder haar stond ik niet waar ik nu sta. En ik heb eigenlijk geen negatieve reacties gehad, dus ik heb hier geen spijt van. Ik ben enorm blij hoe het gegaan is."

We willen kinderen tonen wat er leeft, en we willen dat ons publiek zich kan herkennen in wat ze zien.

Annemie Gulickx, aanbodverantwoordelijke Ketnet

Annemie Gulickx, aanbodverantwoordelijke bij Ketnet, benadrukt in "Bij Debecker" op Radio 1 dat de casting van Emile als Lewis een bewuste keuze is binnen het diversiteitsbeleid van de zender. "Ik schrik er eigenlijk van dat mensen dit zien als een probleem. We hebben ervoor gekozen om plaats en tijd te maken om het hierover te hebben. We zoeken altijd onderwerpen die leven bij kinderen tot 12 jaar. We willen dat kinderen zich herkennen in wat ze zien. Dit is iets wat bestaat: niet iedereen voelt zich hetzelfde en dat is goed. Wij willen kinderen op een juiste manier tonen wat er leeft. Want ze zien hoe dan ook allerlei dingen zonder context via het internet. Dit heeft niets te maken met een onderwerp zogenoemd hypen."

Beluister hier het volledige gesprek met Emile in "Bij Debecker" op Radio 1:

Meest gelezen