AFP or licensors

Er komt waarschijnlijk geen nieuwe shutdown in de VS, maar Trump is "niet blij" met de deal over de muur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft laten weten dat hij niet blij kan zijn met de deal die werd bereikt over de grens met Mexico. Trump heeft nog niet gezegd of hij de deal wil ondertekenen, wel dat hij later op een dag wil vergaderen over het voorstel. Maar de president heeft al laten verstaan dat hij absoluut geen nieuwe shutdown wil. 

"Ik kan niet zeggen dat ik gelukkig ben, ik kan niet zeggen dat ik blij ben met deze deal", dat zei de president aan verslaggevers in het Witte Huis. "Maar ik ben wel tevreden met de richting waarin het evolueert." De president voegde eraan toe dat hij de overeenkomst van het Congres nog verder moet bekijken. De leden van het Congres stelden de deal voor als een "noodzakelijk compromis" om een nieuwe shutdown van de overheid te vermijden. 

"Hoe dan ook zal deze muur toch gebouwd worden"

"Alle kaarten liggen op tafel", zei Trump nog tegen de journalisten. "We willen absoluut geen shutdown." In de overeenkomst die nu op tafel ligt, staat dat hij veel minder geld zou krijgen dan de 5,7 miljard dollar die hij wou voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico. Hij krijgt namelijk 1,4 miljard dollar voor de bouw van een grenshek. "Hoe dan ook zal deze muur toch gebouwd worden", besloot Trump. 

Republikeinen eisen overwinning op

De Republikeinen Mitch McConnell in de Senaat en Kevin McCarthy in het Huis van Afgevaardigden eisen allebei de overwinning op. "Je moet onthouden wat Nancy Pelosi eerder heeft gezegd. Ze zei: "Er is geen geld voor een muur", zei McCarthy op Amerikaanse televisie. "Dat is nu niet het geval. De Democraten hebben ingestemd met meer dan 80 kilometer aan nieuwe hekken." Maar volgens andere onderhandelaars is dit een deal die Trump al in december had kunnen verkrijgen. 

"88 kilometer nieuwe hekken"

In de overeenkomst staat dat er nieuwe hekken worden geplaatst over een lengte van 88 kilometer. Het wordt geen betonnen muur en zal ook veel minder lang zijn dan de 345 kilometer die Trump in december eiste.

Dit compromis bevat genoeg elementen om zowel Democraten als Republikeinen ontevreden te stellen. Voor sommige Democraten zullen er te veel toegevingen zijn gedaan, voor conservatieve Republikeinen dan weer te weinig.

Maar de onderhandelaars verdedigen hun overeenkomst en stellen dat het een echt compromis is geworden dat de overheid openhoudt en het land toestaat om eindelijk verder te gaan.

AFP or licensors

Meest gelezen