Van yoghurtpotje tot frisbee in het Plastic Lab in Antwerpen

Leerlingen van de eerste jaren van het middelbaar kunnen de komende dagen terecht in het Plastic Lab in het Havencentrum in Antwerpen. Daar kunnen ze plastic afval verwerken tot gebruiksvoorwerpen. 

Lege yoghurtpotjes

Het Plastic Lab is een mobiel laboratorium met technologische snufjes, waar scholieren kunnen gaan experimenteren met recyclage. "Ze mogen zelf plastic meebrengen van thuis, zoals bijvoorbeeld lege yoghurtpotjes", vertelt Janos Wylin van het Plastic Lab, "en dat plastic wordt dan versnipperd. Met die snippers maken ze in de oven een nieuwe plaat, en daar wordt dan een frisbee of een masker uit gevormd."

Belangrijk voor onze toekomst

Samara van het Lucerna College heeft op school een mini-onderneming die zich focust op het recycleren van plastic afval, en ze kreeg daarvoor hulp van het Plastic Lab. "Als jongeren beseffen we dat het nodig is om hiermee bezig te zijn", legt Samara uit, "voor onze eigen toekomst en die van onze kinderen".

De jongeren krijgen in het Plastic Lab ook informatie over de impact van plastic op het milieu. Ze leren er ook hoe ze minder plastic kunnen gebruiken. Het Plastic Lab staat nog tot 22 februari in het Havencentrum in Antwerpen.

Enkele leerlingen aan de slag in het Plastic Lab

Meest gelezen