Geef samen met Frank een ferme lap op het klimaat!

Louis van Dievel, schrijver en journalist, kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: Dikketruiendag met weerman Frank Deboosere.

opinie
Louis van Dievel
Louis van Dievel is schrijver en journalist. Hij was journalist bij VRT NWS.

"Frank, riep ik door het sleutelgat van het berghok, het is al half zes, de plicht roept!" Wij bevonden ons te Meise, en meer bepaald in de woonplaats van de door ons aangesproken weerman. En waarom bevonden wij ons daar, terwijl het nog aardedonker was, nevelig en berekoud? Een pertinente vraag die een antwoord verdient.

Omdat wij de weerman ten behoeve van VRT NWS zouden vergezellen op zijn dagelijkse fietstocht naar het omroepcentrum aan de Reyerslaan in Brussel. Het was immers Dikketruiendag, en daarvan is Frank Deboosere het sympathieke uithangbord, de onvervaarde voortrekker, het vriendelijke gezicht, de onvolprezen personificatie, de goedlachse, gulle en geinige gabber.

Klappertandend

Helaas was geen enkele van deze kwalificaties van toepassing op de Frank Deboosere met wie wij op dit ontiegelijk vroege uur en in deze barre klimatologische omstandigheden te maken hadden. Immers, toen wij aanbelden en onze intenties duidelijk maakten, sloeg de weerman dodelijk verschrikt de voordeur snel weer dicht en draaide de sleutel drie keer om. Dat was evenwel geen probleem voor de slotenmaker die wij veiligheidshalve en voorzienig als wij zijn mede hadden gebracht.

Waarna een soort achtervolging binnenshuis volgde, die was geëindigd in het eerder vernoemde berghok waarin de weerman zich had gebarricadeerd. En van waaruit hij klappertandend liet weten dat de hele Dikketruiendag hem gestolen kon worden en dat hij de rest van de dag wenste door te brengen met zijn rug tegen de heet gestookte radiatoren van de centrale verwarming.

Een lekje olie

Met een koevoet en een dwangbevel van de hoogste VRT-directie werd evenwel ook voor dit probleempje een oplossing gevonden. Wat later liet Frank Deboosere zich onwillig de kuiten insmeren, wijl de mechanicien in ons gezelschap nog een lekje olie toediende aan de ketting en het versnellingsapparaat van de weermans’ fiets. Deze fiets – dienen wij hem nog voor te stellen? – is uitgerust met een blauw en een oranje zwaailicht, 6 geluidsboxen van elk 100 watt en de benodigde elektronica om onderweg naar de VRT een serie op Netflix te kunnen bekijken.

"Zo is het wel genoeg", sprak Frank kordaat toen hij met onze cameraploeg in zijn zog ongeveer 85 meter per fiets en met lange tanden had afgelegd. Hij maakte aanstalten om zijn voertuig in de laadbak van de VRT-camionette te deponeren en zelf op de verwarmde passagiersstoel plaats te nemen. "Maak mij maar wakker als we aan het Meiserplein zijn, dan leg ik dat laatste stukske ook nog wel af op die onnozele velo."

Knarsetanden

Dat was evenwel buiten de waard gerekend, in de persoon van een omvangrijke groep gepensioneerden, allen gekleed in spuuglelijke truien, die de weerman op de hoek van zijn straat stonden op te wachten, en die hem op hun elektrische fietsen naar Brussel wilden vergezellen, om aldus ook eens op de televisie te komen.

Het knarsetanden van Frank Deboosere was naar het schijnt tot aan de koninklijke crypte in Laken te horen. Maar op en top professioneel als hij is, toverde hij, enigszins moeizaam voor wie erop lette, zijn bekende guitige glimlach tevoorschijn op zijn halfbevroren gelaat.

"Vrienden!" riep hij uit, "we gaan er voor het klimaat een lap op geven. Wie mij liefheeft, volge mij!"

Dat was wat overmoedig gesproken, zo bleek algauw.

Van de interviews die wij met de gepensioneerden maakten, hebben wij overigens niets uitgezonden, want geen van hen kon erover zwijgen dat Frank de hele tijd aan de klink van de volgwagen had gehangen en dat hij bij aankomst in het omroepcentrum lange tijd onappetijtelijke geluiden had voortgebracht op de wc.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen