Asperges op het valentijnsmenu? Dankzij Mechelse school kan het

Echte Vlaamse asperges half februari? Dat kan dankzij de leerlingen van de Provinciale Technische School (PTS) uit Mechelen. Radio 2 Antwerpen zocht uit hoe ze dat voor elkaar kregen.

"De eerste asperges uit volle grond kan je normaal pas in april oogsten. Maar wij hebben de teelt met onze leerlingen vervroegd," vertelt leerkracht Pieterjan Goossens van PTS in Start Je Dag. "Onze asperges zijn vorig jaar in kweekbakken geplant. Daarna hebben we die bakken in verwarmde ruimtes gezet om de groei te forceren." Op die manier konden ze bij het Mechelse PTS hun oogstdatum kiezen. "Valentijn leek ons een heel geschikt moment," aldus Pieterjan.

De échte aspergesmaak

Hoe smaken die vroege asperges?  "Ik heb ze al geproefd en ze waren heel lekker," zegt Pieterjan. De vroegere oogstdatum doet volgens hem niets af aan de smaak. "Onze asperges zijn geen probeersels. We gebruiken dezelfde rassen die je in volle grond kan vinden." Aspergeliefhebbers die hun partner willen verrassen met een liefdevol bordje moeten er snel bij zijn. "Je kan de asperges bij ons kopen, al hebben we maar 10 tot 20 kilo geoogst. De komende jaren gaan we de aspergekweek opdrijven", verzekert Pieterjan.

PTS Mechelen

Meest gelezen