Badhuis met opvallende spreuken in Vilvoorde wordt beschermd

In Vilvoorde wordt de Gemeenteschool met badhuis in de Vestenstraat beschermd. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) start de beschermingsprocedure omdat het gebouw van "uitzonderlijke architecturale waarde" is.

De opvallende straatvleugel werd in 1923-1934 gebouwd als uitbreiding van de bestaande schoolgebouwen uit 1908. “In het gebouw bevonden zich een overdekte speelplaats, een turnzaal, een badhuis en een portierswoning”, legt Bourgeois uit. “Die oorspronkelijke functies zijn grotendeels bewaard in de school die nu is ondergebracht in het gebouw, de stedelijke school voor aangepast beroepsonderwijs De Vest.”

Daniël Francken, een Brussels architect, ontwierp de school. De buitenkant wordt gekenmerkt door een combinatie van baksteen en natuursteen. Het gebouw is een typisch ontwerp voor de toenemende aandacht voor hygiëne sinds de negentiende eeuw. Op de gevel zijn leerrijke spreuken aangebracht zoals: 'Vuile handen veroorzaken dikwijls ziekten' of 'Oefening geeft moed, kracht en zuiver bloed'.

 

Badhuis

Het badhuis zelf heeft nog de originele inrichting met hygiënische, makkelijk te onderhouden granito vloeren en betegelde douchecellen met geïntegreerde kapstokken en zeepbakjes. Eerst werden de stortbaden in Vilvoorde exclusief gebruikt door de schoolkinderen. Onder druk van de industriële ontwikkeling van de stad werden de baden vanaf 1933 opengesteld voor het volk

Bescherming

Minister-president Geert Bourgeois start de beschermingsprocedure voor de gemeenteschool op 'omwille van de uitzonderlijke architecturale en historische waarde'. Na de voorlopige bescherming organiseert het stadsbestuur een openbaar onderzoek. Zo heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Meest gelezen