Videospeler inladen...

Geert Bourgeois (N-VA) over nationale staking: "Vakbonden bezondigen zich aan leugens en populisme"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet te spreken over de nationale staking die door de vakbonden is georganiseerd. Hij beschuldigt de vakbonden, die het over sociale neergang hebben, ervan de waarheid geweld aan te doen. "Als je cijfers verdraait en op basis daarvan een staking uitroept, dan bezondig je je aan populisme."

"De strekking van de staking berust op onwaarheden. Er wordt door bepaalde vakbondsmensen gezegd dat er sociale achteruitgang is, sommigen spreken van pure horror, dat is niet juist", zegt Bourgeois. "Ik baseer mij op de feiten."

"De koopkracht is enorm gestegen, als je kijkt naar wat de federale en de Vlaamse regering samen gerealiseerd hebben. Door de taxshift is de koopkracht met 5,2 procent gestegen. Dat zal dit jaar en volgend jaar ook zo zijn, volgens de Nationale Bank. De 0,8 procent maximum loonopslag is federaal vastgelegd in de wet, maar daar moet je de automatische loonsverhogingen door de index bijtellen."

"De stijging van de koopkracht met 5,2 procent is rekening houdend met de gestegen facturen, dat is daar bovenop", zegt Bourgeois. "Voor wie niet werkt zijn de laagste uitkeringen met 11 procent gestegen en bovendien hebben wij in Vlaanderen de facturen voor mensen met een laag inkomen sterk verlaagd. Denk aan de waterfactuur, aan de elektriciteitsheffing, aan de tarieven voor De Lijn."

"We moeten in dit land nog meer mensen aan het werk krijgen zodat iedereen het beter heeft. De laagste lonen stijgen met 141 euro netto per maand, dat is - op een jaar tijd - meer dan een dertiende maand. Bovendien is het risico op armoede voor wie werkt bij de laagste van Europa."

Op zijn website geeft Bourgeois cijfers en feiten die moeten aantonen dat de vakbonden ongelijk hebben. 

"Een minister-president onwaardig"

Groen is niet te spreken over de uithaal van Bourgeois richting de vakbonden en de nationale staking.  Vlaams Parlementslid An Moerenhout vindt de uitspraken een minister-president onwaardig. "In plaats van, als belangrijkste Vlaamse politicus, te luisteren naar zijn volk, gaat hij de confrontatie aan".

Volgens Moerenhout gaat de minister-president met zijn uithaal vol in de aanval tegen mensen die het elke maand moeilijker hebben. Bourgeois zou volgens het groene parlementslid beter luisteren naar de burgers en de waarheid onder ogen zien: de armoede verscherpt, de kinderarmoede stijgt en een job hebben, is geen remedie meer. "Zo tekeer gaan tegen mensen die actie voeren, omdat ze geen andere uitweg meer zien, is een minister-president onwaardig".

Meest gelezen