"De gave van verontwaardiging": nieuwe film over Louis Tobback

Er is een documentaire gemaakt over Louis Tobback (SP.A) die sinds 1 januari geen burgemeester meer is van Leuven. De film "De gave van verontwaardiging" gaat over zijn politieke carrière.

Toen Louis Tobback een punt zette achter zijn 24 jaar lange carrière, wilden de mensen van de Sociale Beweging iets doen. "We hebben zitten nadenken over verschillende mogelijkheden. Gaan we een boek schrijven of een viering organiseren? Uiteindelijk hebben we gekozen om een documentaire te draaien", zegt Mich Dewinter van Curieus Leuven. In de documentaire zijn archiefbeelden te zien en ook interviews van journalisten, politici en tegenstanders van Louis Tobback. Het verhaal begint bij de start van zijn politieke carrière en gaat door tot hij stopt als burgemeester van Leuven. "Louis Tobback had een carrière die zowel lokaal als nationaal was. In de documentaire is er een mooi evenwicht tussen de twee", vertelt Mich. 

Een gesloten persoon

Het privéleven van de ex-burgemeester komt niet aan bod. "Het is een politieke documentaire. We gaan zijn persoonlijke leven niet tonen, vooral omdat Louis het zelf hard heeft afgeschermd. Het enige persoonlijke is als zijn zoon, Bruno Tobback iets zegt", vertelt Dewinter.  In de film wordt Tobback positief maar ook kritisch bekeken. "We behouden een evenwicht in de documentaire. Op sommige vlakken willen we 'dank u' zeggen maar we blijven wel kritisch."

De documentaire "De gave van verontwaardiging" is op 22 maart te zien in zaal Het Depot in Leuven.

Meest gelezen