Videospeler inladen...

Theo Francken (N-VA): "Christenen redden uit Syrië kon alleen via tussenpersonen"

De humanitaire corridor die ons land organiseerde om bedreigde christenen uit Syrië naar hier te brengen, kon alleen georganiseerd worden door het gebruik van tussenpersonen. Dat zegt voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in gesprekken in "De wereld vandaag" en in "Terzake".

"Je had in 2015 de keuze tussen een  reddingsoperatie met een luchtbrug uit Syrië voor Syrische christenen, ofwel dat niet te doen. We hebben de keuze gemaakt om het te doen en we hebben dat voor 1.500 mensen gedaan", zegt Francken.

"Ik sta nog altijd achter het principe van de reddingsoperatie en je kon dat op geen enkele andere manier doen dan met tussenpersonen in Syrië zelf. Als er één iemand is die mogelijk mijn vertrouwen heeft beschaamd, dan is het aan de rechter om daarover te oordelen en als de feiten bewezen zijn, hoop ik dat die rechter hem zwaar bestraft."

"Er waren 16 tussenpersonen om mensen uit de christelijk Syrische gemeenschap naar hier te kunnen brengen, je kon niet anders. Er waren geen andere opties, niet met de Verenigde Naties, niet met ngo's. We moesten het met tussenpersonen uit de kerkgemeenschappen doen", zegt Francken. "Ook Melikan Kucam was aangeduid door de kerkgemeenschap in Mechelen als vertegenwoordiger."

"Syriërs zijn sowieso kwetsbaar"

Blijft de vraag of het wel de meest kwetsbare mensen zijn die naar hier gehaald zijn? "Het gaat over Syriërs, en Syriërs worden erkend als vluchteling. Dat zijn sowieso kwetsbare mensen. Syrische christenen worden meer dan andere groepen expliciet vervolgd door soenitische rebellengroepen", argumenteert Francken.

Een aantal van de Syriërs die een visum hebben gekregen, hebben intussen (nog) geen asiel aangevraagd en zou zijn doorgereisd naar andere landen. Francken is niet zeker of dat wel klopt. "Die mensen hebben een visum voor 1 jaar en het is in hun belang asiel aan te vragen, want anders zijn ze na dat jaar illegaal". Hij vermoedt dat een aantal van de betrokkenen finaal niet vertrokken is uit Syrië. Als ze ergens anders in Europa asiel zouden aanvragen, dan zouden we dat van de betrokken landen wel horen, maar dat is niet gebeurd.

Banden Kucam met Assyrische bende?

Intussen is ook bekend geraakt dat in Antwerpen een Assyrische bende is opgerold en dat een van de verdachten die is opgepakt een schoonbroer is van Kucam. Dat wil daarom niet zeggen dat Kucam bij die bende betrokken was, zegt Francken. "In de Assyrische gemeenschap kent iedereen elkaar, het is dus niet zo uitzonderlijk dat ze elkaar kennen. Kucam had een blanco strafblad, ik kon vier jaar geleden niet weten wat er nu aan het licht is gekomen".

Ik  ga mijn politieke verantwoordelijkheid niet ontlopen

Denkt Francken dat hij een fout heeft gemaakt? "Als Kucam veroordeeld wordt, dan duidelijk wel, dan had ik hem niet mogen vertrouwen, dat is wel zeker, maar ik had geen andere indicaties. Ik ga mijn politieke verantwoordelijkheid niet ontlopen."

Beluister hieronder het gesprek met Francken in "De wereld vandaag":

Bekijk hieronder het gesprek met Francken in "Terzake":

Videospeler inladen...

Theo Francken getuigde vandaag over de zaak van de humanitaire visa in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Bekijk hieronder het verslag van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen