"Werkloosheid daalt, maar kwaliteit van jobs blijft zorgen baren"

De werkloosheid in Europa is gedaald, maar levert niet per se betere jobs op. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Meer dan de helft van werkenden zit in een situatie die te weinig economische zekerheid of welvaart oplevert.

Eerst het goede nieuws: de werkloosheid gaat er verder op achteruit in onze contreien. In Europa ligt die met 7,6 procent in 2018 op het laagste niveau in 10 jaar en zal die ook tot volgend jaar blijven afnemen. Dat staat te lezen in het jaarlijkse World Employment and Social Outlook van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Tenminste: "als de wereldeconomie erin slaagt een grote economische neergang te vermijden."

We moeten wel opletten om te fel te juichen, zegt Luc Cortebeeck, voorzitter van de IAO. "In de hele wereld hebben we tegen 2030 nog altijd 600 miljoen extra arbeidsplaatsen nodig. Maar het is waar: in Europa ziet het er qua werkgelegenheid beter uit."

Tijdelijke jobs

Ondanks dat goede nieuws maakt de IAO zich zorgen over de kwaliteit van de jobs. Er is op dat vlak ook te weinig vooruitgang, klinkt het. Meer dan de helft van de 3,3 miljard werkenden wereldwijd moet zijn of haar job uitvoeren in een onzekere of moeilijke situatie.

Zo zijn er almaar meer tijdelijke jobs. "Dat geldt bijvoorbeeld vooral voor jongeren die bijzonder moeilijk vanuit tijdelijke jobs naar vaster werk geraken", zegt Cortebeeck. Volgens het rapport doet drievierde van de mensen die een tijdelijke job uitvoeren dat onvrijwillig, omdat ze geen vast werk konden vinden. Een vijfde van de nieuw gecreëerde jobs in Europa is trouwens deeltijds.

"En daarnaast maken we ons zorgen over de opkomst van de zogenaamde platformeconomie, met de Deliveroos en Ubers van deze wereld. Die nemen geen enkele verantwoordelijkheid als werkgever. Zo komen we in een heel problematische situatie."

Cortebeeck maakt zich zorgen over de jobs in de zogenaamde "platformeconomie", onder meer bij leveringsbedrijf Deliveroo.
Danny Gys/Reporters

Frustraties

Cortebeeck ziet ook een link tussen de resultaten van de studie en de nationale staking vandaag. "Het IAO heeft berekend dat de koopkracht er in ons land op achteruit gaat (het Planbureau berekende het tegendeel, red.). Bovendien voelen de middengroepen in de samenleving zich hoe langer hoe meer uitgesloten. Zij krijgen minder inkomen, zeker wanneer je dat vergelijkt met de groei van het inkomen uit kapitaal. Maar zij voelen ook aan dat zij minder invloed hebben op de samenleving. Dat zijn twee frustraties die we internationaal zien opkomen. Dus ik zie wel een verband met de huidige situatie in België."

Meest gelezen