Herlees de liveblog over de nationale staking: NMBS en De Lijn verwachten morgen geen hinder meer

Van bedrijven tot de luchthavens, van loketten tot scholen. De nationale staking heeft zich vandaag in het hele land laten voelen. De drie bonden hadden opgeroepen om het werk neer te leggen uit protest tegen het vastgelopen loonoverleg. De vakbonden nemen het niet dat de lonen in de privésector maar 0,8 procent mogen stijgen. Ze willen meer koopkracht en richten zich tegen de werkgevers en de regering. We volgden het hier vandaag van minuut tot minuut.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Elektrische steps in Brussel zeer populair door staking

Vandaag zijn dubbel zoveel elektrische deelsteps gebruikt in Brussel als vorige week woensdag. Dat meldt de start-up Lime, die een stijging van meer dan 100 procent heeft genoteerd. "Het was enorm tijdens de spits. Om 8 uur vanmorgen waren er vier keer zoveel gebruikers als gewoonlijk", zegt Benjamin Barnathan van Lime.

Het Brusselse deelfietsensysteem Villo! kon nog geen cijfers voor vandaag geven.

NMBS en De Lijn verwachten morgen geen hinder meer

Zowel de NMBS als De Lijn verwacht morgen geen hinder meer als gevolg van de nationale staking vandaag. Dat vertellen hun respectievelijke woordvoerders Dimitri Temmerman en Tom Van de Vreken aan VRT NWS. Vannacht worden indien nodig nog toestellen of voertuigen versleept.

Bestuurder die inreed op stakerspost in Gent na verhoor weer vrij

De bestuurder die vanochtend nabij de Ghelamco Arena in Gent inreed op een stakerspost, heeft na verhoor mogen beschikken. Dat meldt het parket. De man verklaarde dat hij in paniek raakte en in een reflex doorreed.

Het incident gebeurde rond 8.45 uur aan de Corneel Heymanslaan, zegt het parket. "Het stakingspiket stond over de gehele lengte van de rijbaan opgesteld. Bij mondjesmaat werden bestuurders doorgelaten, in die zin dat de nadars af en toe opzij werden gezet om het verkeer door te laten.

Zo werd ook een Mercedes door een staker doorgelaten. Een politieman was getuige hoe dat voertuig daarop traag door het piket reed. Op een bepaald moment is blijkbaar verwarring en tumult ontstaan tussen de stakers over het al dan niet doorlaten van die autobestuurder. Daarop keerden de stakers zich tegen de bestuurder."

De bestuurder zou door het open raam van zijn wagen fysiek belaagd zijn, zegt persmagistraat An Schoonjans. "Daarop nam één van de stakers het deurportier vast en hield hij zich met de andere hand vast aan het open raam. De bestuurder verklaarde door het tumult in paniek te zijn geraakt en in een reflex te zijn doorgereden.

De politie heeft de wagen doen stoppen, op 39 meter van het stakerspiket. De staker die zich aan de wagen vastgeklemd had, is op de grond terechtgekomen. De staker werd overgebracht naar het ziekenhuis voor een check-up."

De stakers die rond het voertuig bleven staan en zich tegen de bestuurder keerden, werden weggeleid door de politie. De bestuurder van de wagen werd meegenomen voor verhoor en kon na zijn verhoor beschikken. De precieze omstandigheden van het incident worden nog verder onderzocht, zegt het parket.

Voka: "Minstens half miljard schade door staking in Vlaanderen"

Volgens ondernemersorganisatie Voka heeft Vlaanderen vandaag minstens een half miljard euro schade geleden door de staking. Vooral havens, grote industriebedrijven en openbaar vervoer zijn zwaar getroffen, merkt de organisatie op.

"De vakbonden hebben hun target heel goed uitgekozen", zegt Voka-topman Hans Maertens. "Ze zijn doelgericht gaan staken om onze werkgevers te treffen. Het is enorm spijtig dat onze economie daar schade onder lijdt."

Voka pleit ook voor een minimale dienstverlening bij de luchtverkeersleiding. Door een staking bij luchtverkeersleider Skeyes konden vandaag namelijk geen vliegtuigen opstijgen of landen in België. 

Voka klaagt ook over het feit dat burgemeesters Mathias De Clercq (Open VLD) van Gent en Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst niet hebben ingegrepen om wegblokkades te voorkomen. In Tongeren liet burgemeester Patrick Dewael (Open VLD) de politie wel optreden tegen stakers die de openbare weg blokkeerden.

ACV Openbare Diensten: "Sterk signaal"

Hoewel de initiële aanleiding van de staking het afspringen was van de loononderhandelingen in de privésector, is er ook in de openbare sector gestaakt. De christelijke vakbond ACV Openbare Diensten blikt tevreden terug op de actiedag.

In Brussel rijden er nog altijd amper bussen, trams en metro's

NRC: "Chaos bleef uit bij nationale staking België"

Ook de Nederlandse media hebben aandacht voor de staking in ons land.  "Nationale chaos bleef uit", schrijft NRC-correspondent Anouk van Kampen.

Eerste stakingspiketten opgeheven in haven van Zeebrugge

Socialistische vakbond spreekt van een "daverend succes"

Meest gelezen