Videospeler inladen...

Middenvakrijders voortaan strenger beboet

Wie na een inhaalmanoeuvre op het middenvak blijft rijden, wordt voortaan even streng beboet als wie rechts inhaalt. De hogere boetes zijn het resultaat van een wetsvoorstel van Open VLD-kamerleden Tim Vandeput en Sandrine De Crom dat vandaag is goedgekeurd.

"Middenvakrijden is al jaren een grote bron van ergernis in het verkeer", motiveert De Crom het voorstel. "Het leidt bovendien tot heel gevaarlijke manoeuvers. Wij vonden het niet logisch en ook niet eerlijk dat rechts inhalen zwaarder bestraft werd dan middenvakrijden. Want wie rechts inhaalt, doet dat vaak uit noodzaak omdat iemand het middenvak bezet houdt en links inhalen onmogelijk is."

Dubbel zo hoge boetes

Middenvakrijden wordt dus voortaan even streng beboet als rechts inhalen. Wie hardnekkig op het middenvak blijft rijden, zal vanaf nu 116 euro betalen bij een onmiddellijke inning en 160 euro bij een minnelijke schikking. Dat is twee keer zoveel als vroeger (58 en 85 euro).

Vandeput en De Crom hopen dat de politie ook strenger op middenvakrijden zal toekijken. In 2016 werden 2.079 bestuurders beboet voor het storend blijven rijden op de linker- of middenrijstrook, zo blijkt uit cijfers die de twee kamerleden bij de minister van Binnenlandse zaken opgevraagd hebben. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen