Videospeler inladen...

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) over staking: "Pijnlijk dat men onze inspanningen niet naar waarde schat"

Federaal minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) heeft naar eigen zeggen begrip voor de bezorgdheden van de stakers. "Maar we moeten rustig met de cijfers in de hand een aantal dingen eens goed zetten", klinkt het. Peeters wijst er onder meer op dat de koopkracht is gestegen. Hij rekent erop dat de sociale partners nog tot een akkoord zullen komen. Een aanpassing van de loonnormwet - zoals de vakbonden willen - zit er niet in.

Minister Peeters vindt het "zeer spijtig" dat er vandaag een nationale staking is. "Dat is altijd het resultaat van een mislukken van het sociaal overleg", zegt hij. Peeters schat dat de staking onze economie zo'n 929 miljoen euro gaat kosten. 

Het sociaal overleg tussen werkgevers en werknemers is vastgelopen op de loonnorm die berekend wordt op basis van de loonnormwet. Men kwam uit op een maximale loonstijging van 0,8 procent. Te weinig volgens de vakbonden, die de huidige loonwet weg willen. Maar dat laatste zit er niet in, zegt Kris Peeters.

"De loonwet is aangepast om ervoor te zorgen dat we niet na een aantal jaren moeten tussenkomen omdat onze loonhandicap met andere landen te sterk is toegenomen. De wet geeft een onderhandelingskader waar zowel sterke als zwakke sectoren zich aan moeten houden. Ik begrijp niet dat sommige vakbonden pleiten voor vrije loononderhandelingen. Dat zou voor de zwakke sectoren, zeker voor kmo's, heel hard aankomen."

De minister hoopt dat de sociale partners nog tot een akkoord zullen komen. "Ik ga ervan uit dat wanneer men over die 0,8 procent - die nu op tafel ligt - onderhandelt, dat men tot een aanvaardbare marge kan komen, zowel langs werkgevers- als langs werknemerskant."

"De zaken met de feiten in de hand bekijken"

Breder gezien gaat de staking ook over koopkracht. "Ik begrijp de bezorgdheid van heel wat mensen. Maar we moeten daar rustig met de cijfers in de hand een aantal dingen eens goed zetten", stelt Peeters. "Het Planbureau heeft vorige week gezegd dat de koopkracht met 2,1 procent stijgt in 2019. Dat is natuurlijk een gemiddelde en geldt niet voor iedereen. Maar er is wel degelijk heel wat vooruitgang geboekt."

Maar kennelijk voelt een deel van de bevolking dat niet aan. CD&V-politicus Kris Peeters noemt dat pijnlijk. "Het is in eerste instantie zeer pijnlijk voor ons dat men al die inspanningen die wij gedaan hebben toch niet naar waarde schat. Ik begrijp dat heel wat mensen bezorgd zijn. De enige manier om daar uit te komen is bijvoorbeeld een sociaal akkoord afsluiten."

Beluister het interview met minister van Werk Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen