Videospeler inladen...

Nigeria: meerdere doden door paniek bij verkiezingsrally

Een campagnemeeting van de Nigeriaanse president Buhari, enkele dagen voor de verkiezingen, is in een bloedbad geëindigd. Er ontstond paniek en daardoor werden zeker 14 mensen vertrappeld. 

Zaterdag kiezen 190 miljoen Nigerianen een nieuwe president en een nieuw parlement. De laatste dagen voeren de kopstukken nog overal campagne. Tienduizenden aanhangers van president Mohammed Buhari waren samengestroomd in een stadion in de zuidelijk havenstad Port Harcourt. 

Toen de volksmassa naar de uitgang ging na de toespraak van de president, liep het mis. De aanhangers verdrongen elkaar om de president te volgen die het stadion verliet. Er ontstond paniek bij een half gesloten poort en in het gedrum werden zeker 14 mensen vertrappeld. Verschillende gewonden werden naar ziekenhuizen afgevoerd.  De president zelf werd later op de hoogte gebracht en sprak van een 'tragisch verlies van verschillenden leden van zijn partij All Progressive Congress (APC). (lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Woelige campagne

De campagne is verstoord door enkele incidenten. Zo ging zondag nog een stembureau in vlammen op.  En afgelopen weekend kwamen bij gevechten in de zuidelijke stad Warri tussen aanhangers van de regerende partij APC en de belangrijkste oppositiepartij PDP vijf mensen om.

De verkiezingen zijn belangrijk. Het is voor het eerst dat jongeren kunnen gaan stemmen die het lange militaire bewind niet hebben meegemaakt. President Buhari gaat voor een tweede ambtstermijn. Hij won in 2015 van president Goodluck Jonathan van de PDP, uit het zuiden van het land.  Nu neemt hij het op tegen Jonathans partijgenoot Atiku Abubakar, een zakenman die net als Buhari uit het noorden komt. Dat maakt de kiesstrijd extra spannend. 

Buhari heeft ingezet op de strijd tegen corruptie, en op meer investeringen in infrastructuur en landbouw. Hij probeerde het geweld in te dammen van terreurgroep Boko Haram in het noordoosten van het land. Maar de rebellen lijken recent aan een nieuwe opmars te zijn begonnen. Ook zijn economische beloftes zijn volgens waarnemers niet helemaal waargemaakt.  

Bekijk het item over de verkiezingen in Nigeria uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen