Nooit meer kamperen voor secundaire scholen in regio Vilvoorde

Wie volgend schooljaar naar het secundair onderwijs gaat in Vilvoorde, Grimbergen of Machelen kan zich vanaf maart digitaal aanmelden. Daarmee komt er hopelijk een einde aan het kamperen voor de schoolpoort.

Acht secundaire scholen in Machelen, Vilvoorde en Grimbergen zitten mee in het digitale aanmeldsysteem. Voor het schooljaar 2019-2020 start de aanmeldingsprocedure vanaf 1 maart. Tot 29 maart kan een ouder zijn kind inschrijven via de website www.naarschoolinregiovilvoorde.be en daar een aantal voorkeursscholen opgeven.

"Het is onmogelijk dat iemand terechtkomt in een school die niet bij zijn voorkeuren stond", zegt schepen van onderwijs in Vilvoorde Jo De Ro. "Achteraf krijg je een brief met daarop de school waar je je mag gaan inschrijven. Dat kan je eerste keuze zijn, maar ook de tweede of de derde."

Gelijke kansen

Ook de datum waarop je het formulier invult, heeft geen belang. Het systeem werkt niet chronologisch, maar met een toevalsfactor. Elk kind krijgt op die manier evenveel kansen. Enkel broers of zussen van leerlingen of kinderen van het personeel van een school krijgen voorrang. 

Capaciteitsprobleem

De regio kampt al enkele jaren met een tekort aan capaciteit voor de vele leerlingen. "In het basisonderwijs hebben we de afgelopen jaren al meer dan 600 plaatsen extra gecreëerd", zegt De Ro. "Het is goed dat de mensen niet meer moeten aanschuiven, maar het neemt niet weg dat we voor het secundair onderwijs nog honderden plaatsen moeten creëren in de noordrand en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest." Het basisonderwijs in Vilvoorde werkt al sinds vorig jaar met het digitale aanmeldsysteem, in Grimbergen zal het ook vanaf 1 maart ingaan. 

Meest gelezen