Vzw Velt brengt alle fruitbomen in Gent in kaart

In Gent gaan de mensen van vzw Velt de fruitbomen in de stad tellen. Bedoeling is om alle bomen, zowel alleenstaande of kleine boomgaarden, in kaart te brengen. Maar dat is niet alles. Ze willen de buurten rond de bomen ook samenbrengen om iets met het fruit te doen.

"In nagenoeg elke stad groeien fruitbomen. Dat kunnen solitaire bomen zijn of boomgaarden. Maar het fruit wordt niet altijd geplukt of verwerkt en dreigt zo verloren te gaan. Daarom gaat Velt dit jaar op zoek naar fruitbomen in Gent", zegt Carina Govaert van Velt. "In overleg met de stad Gent brengen we de stadsboomgaarden en publieke plukplekken in kaart. Samen met Pluk oogsten en verwerken we het in kaart gebrachte fruit."

Samen oogsten

"In een tweede fase begeleiden we de buurt rondom 1 boomgaard. Daarvoor werken we samen met  een sociale partner zoals het OCMW. We brengen buurtbewoners samen en plannen hoe we de pluk zullen organiseren. Vanaf augustus tot oktober oogsten we. We leren buurtbewoners hoe ze fruit kunnen bewaren, verwerken of integreren in hun maaltijden. Tegen het einde van het jaar genieten we tijdens het oogstfeest van al het lekkers."

Lokale voeding

"Fruitbomen dragen bij tot de verkoeling van de stad en ze zuiveren fijn stof uit de lucht. Fruitbomen trekken ook bijen, vogels en andere dieren aan. Bovendien zijn fruitbomen fijne ontmoetingsplaatsen die buurtbewoners op een ongedwongen manier met elkaar in contact brengen. Door het samen plukken, proeven en koken wordt fruit eten evidenter. Een nieuwe stap voor Gent en Garde, de Gentse lokale voedselstrategie", besluit Carina Govaert.

Meest gelezen