Pak minder nachtzwaluwen in Limburg dan gedacht

In Bosland en op het militair domein in Helchteren en Oudsbergen leven veel minder nachtzwaluwen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek van Ruben Evens van de UHasselt.

Tot nu toe werd de populatie nachtzwaluwen in Limburg op zo'n 800 koppels geschat, maar in werkelijkheid leven er maar 200 tot hooguit 300 koppels. "Dat komt door fouten bij het tellen", vertelt onderzoeker Ruben Evens van de UHasselt. "We zijn er achter gekomen dat een mannetje niet op 1 plaats maar op wel 7 of 8 plaatsen zingt om zijn territorium af te bakenen. Mannetjes werden dus meerdere malen geteld. Vandaar de overschatting van het aantal nachtzwaluwen."

Betere bescherming

Uit het onderzoek blijkt ook dat nachtzwaluwen hun voedsel vooral in graslanden zoeken, en niet in de zanderige heidegebieden. "Dat is toch belangrijke informatie. Zo kan het Agentschap voor Natuur en Bos veel gerichtere maatregelen nemen om de soort te beschermen. Dat is trouwens ook iets dat op Europees vlak herbekeken moet worden."

Kilometervreters

Nachtzwaluwen leggen grote afstanden af. "Aan de hand van zenders en GPS-trackers hebben we kunnen achterhalen dat ze op een nacht wel 8 km afleggen om voedsel te zoeken." Uit het onderzoek blijkt ook dat de nachtzwaluwen vooral in Centraal-Afrika overwinteren en niet in Oost- of West-Afrika. "Dat is dus nog verder weg. Heen en terug tussen het broedgebied en de overwinteringsplaats gaat het over 19.000 km. En als je weet dat een nachtzwaluw 10 jaar oud kan worden, dan kom je uit op 190.000 km. Sommige auto's vandaag de dag halen dat al niet meer."