Videospeler inladen...

Vissen met elektrische stoten verboden in de Noordzee vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 komt er in de Europese Unie een verbod op pulsvissen, oftewel het elektrische vissen. De drie Europese instellingen (ministers, parlement en commissie) zijn het daarover eens geraakt. De Nederlandse vissers krijgen nog drie jaar de tijd om over te schakelen op een andere techniek.

Officieel was pulsvissen met elektrische shocks al verboden in de Europese Unie, maar in de Noordzee stond de Europese Commissie een uitzondering toe voor wetenschappelijk onderzoek. Vooral Nederlandse vissers maakten van dat achterpoortje gebruik om hun vloot uit te rusten met de techniek, tot onvrede van Vlaamse en Franse vissers.

Zij protesteerden al meermaals tegen wat ze oneerlijke concurrentie noemen omdat de Nederlanders op een te grote schaal pulsvissen. Momenteel zijn er 84 vissersboten uitgerust met de techniek, terwijl er dat aanvankelijk maar 12 waren. Ongeveer de helft van die 84 boten mag nog iets meer dan twee jaar vissen met de pulstechniek. In 2022 volgt dan een volledig verbod.  

Voorstanders van elektrisch vissen zeggen dat het veel milieuvriendelijker is, net omdat het zo efficiënt is. Ook het brandstofverbruik ligt lager bij pulsvissen.  

Als uit onderzoek blijkt dat de pulsvisserij toch een goede methode is, zal de Europese Commissie met nieuwe voorstellen moeten komen. En bestaat de kans dat er alsnog geen verbod komt.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen