Sociaal conflict bij De Lijn Limburg escaleert

De kans is groot dat er morgen (donderdag) erg weinig bussen van De Lijn zullen rijden in Limburg. De chauffeurs willen opnieuw de hele dag het werk neerleggen, dus ook tijdens de ochtend- en avondspits. Het conflict draait nog altijd rond de rij- en rusttijden.

Het sociaal conflict rond de rij- en rusttijden is intussen al bijna twee weken bezig. De eerste dagen staakten de chauffeurs de hele dag. Nadien waren er prikacties tijdens de daluren en reden de bussen wel tijdens de ochtend- en avondspits. Maar nu willen de chauffeurs en de vakbonden opnieuw verharden. Volgens de vakbonden is er weinig bereidheid bij de directie om naar oplossingen te zoeken voor de grieven van de chauffeurs. Stan Reusen van de socialistische vakbond voorspelt dan ook dat er weinig bussen zullen rijden morgen want de sfeer bij de chauffeurs is grimmig. "Alleen op de verpachte lijnen zou de dienstverlening wel nog normaal verlopen", zegt hij. 

Wel oplossingen

De directie van de Lijn zit erg verveeld met de nieuwe stakingsdag. Zij heeft de chauffeurs opgeroepen om morgen toch gewoon aan de slag te gaan. Volgens de directie is er wel bereidheid om naar oplossingen te zoeken en is er daarover heel wat overleg. "De engagementen daarover liggen vast", zegt Sonja Loos van de Lijn. "En die engagementen gaan we ook nakomen. Zo komen er rusttijden tussen de 20 en 30 minuten en voor de helft van de diensten zelfs meer dan 30 minuten. Voor de enkele diensten zal dat minder dan 20 minuten zijn maar dan zoeken we naar oplossing op maat." De directie heeft naar eigen zeggen wel tijd nodig om die principes in concrete dienstlijsten te gieten.

Meest gelezen