Videospeler inladen...

Spaanse parlement keurt begroting af, komen er vervroegde verkiezingen?

In Spanje heeft het parlement de begroting van de socialistische minderheidsregering van premier Pedro Sánchez afgekeurd. Het is nu afwachten of Sánchez vervroegde verkiezingen aankondigt. De regering komt vrijdag bijeen, daarna zal de premier een verklaring afleggen.

De socialistische minderheidsregering van Sánchez had de steun nodig van andere partijen, onder meer van de Catalaanse nationalisten, om de begroting goed te keuren. Maar dat is niet gelukt.

De Catalaans-nationalistische partijen eisten in ruil voor hun steun een nieuw referendum over onafhankelijkheid in Catalonië, maar dat was onaanvaardbaar voor de Spaanse regering. Sánchez gokte erop dat de Catalaanse nationalisten zijn begroting alsnog zouden goedkeuren, uit vrees voor nieuwe verkiezingen en een mogelijk rechtse regering in Madrid. Maar de Catalaanse nationalisten bonden niet in en stemden samen met onder meer de conservatieve Partido Popular en het centrumrechtse Ciudadanos tegen de begroting.

Het is nu wachten op een reactie van premier Sánchez. De kans is groot dat hij vervroegde verkiezingen zal aankondigen. Daarvoor circuleerden de voorbije dagen al verschillende data: 28 april of 26 mei, de dag van de Europese, regionale en lokale verkiezingen. Maar Sánchez zou er ook voor kunnen kiezen om voort te regeren tot 2020 met de meerjarenbegroting die nog door de regering-Rajoy is opgesteld (zie verder). Al lijkt die optie minder voor de hand liggend, aangezien de begroting die nu voorlag, net bedoeld was om meer linkse accenten in het beleid te krijgen.

Of er al dan niet vervroegde verkiezingen komen, weten we wellicht pas vrijdag. De premier roept dan zijn regering samen. Na die vergadering zal Sánchez een persconferentie geven. Als er nieuwe verkiezingen komen, dan zullen dat de derde nationale verkiezingen zijn in vijf jaar tijd. Na de verkiezingen van december 2015 slaagde geen enkele partij erin een meerderheid te vormen, waarop er vervroegde verkiezingen kwamen in juni 2016.

Catalanen trekken aan de touwtjes in Madrid

De minderheidsregering van Sánchez heeft minder dan een kwart van de zetels in de tweede kamer van het Spaanse parlement (84 van de 350 zetels). Ze kwam aan de macht nadat Sánchez in juni vorig jaar via een motie van wantrouwen, gesteund door Podemos en enkele Baskisch-nationalistische en Catalaans-nationalistische partijen, de regering van premier Mariano Rajoy ten val had gebracht. De Partido Popular van Rajoy was op dat moment verstrikt geraakt in een reeks corruptieschandalen.

Rajoy voerde een streng beleid ten opzichte van de onafhankelijkheidsdroom van de Catalaanse nationalisten, Sánchez nam een meer verzoenende houding aan en startte onderhandelingen met de Catalaanse regering. Die onderhandelingen liepen vorige week echter strop. De Catalaanse onderhandelaars wilden dat er over onafhankelijkheid onderhandeld zou kunnen worden en vroegen een nieuw referendum. De Spaanse premier wilde zover niet gaan.

Voor de Catalaanse nationalisten de reden om de begroting af te keuren en - vermoedelijk - het lot van de Spaanse minderheidsregering te bezegelen. Het zijn, zo blijkt, de Catalanen die momenteel aan de touwtjes trekken in Madrid.

Bekijk hieronder het verslag van "Terzake":

Videospeler inladen...

Onze reporter André Vermeulen geeft meer uitleg vanuit Madrid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen