Vakbonden van De Lijn dienen stakingsaanzegging in

De vakbonden van De Lijn dienen een stakingsaanzegging in. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront. De bonden zijn ontevreden over het personeelsbeleid. De directie van haar kant vindt dat het ACOD het conflict opzoekt.

De aanzegging is het gevolg van de huidige malaise bij De Lijn en de grote verontwaardiging van zovele personeelsleden over het gevoerde personeelsbeleid en gebrek aan respect voor de sociale dialoog, schrijven ze in een brief aan directeur-generaal Roger Kesteloot.

"Of het nu gaat over gebrek aan overleg en transparantie, of inkomen, rijtijden, rusttijden, dienstregelingen, gebrek aan voertuigen, personeelsgebrek, toekenning van vakantiedagen, onrust in de techniek en ontevredenheid ingevolge de implementatie van DL 2020 enz. enz., er is bij De Lijn slechts één rode draad, en dat is die van de onwil van het management om nog tot gedragen oplossingen te komen en het werk van eenieder werkbaar te houden", aldus de vakbonden.

 Volgens ACOD, ACV en ACLVB geeft de directie het personeel en zijn vertegenwoordigers steeds opnieuw de indruk eerder te kiezen voor het conflict dan voor de oplossing, en is er geen mogelijkheid meer tot sociaal overleg. "Mensen worden in eender welke entiteit regelmatig voor voldongen feiten gezet, en door voortdurend olie op het vuur te gooien waar het management maar enigszins kan, is de maat meer dan vol voor onze leden", zeggen de bonden.

Het busverkeer in Limburg is sinds vorige week al zwaar verstoord door acties van de vakbonden in Limburg. "De ontevredenheid in Limburg geldt ook voor de rest van Vlaanderen. De algemene ontevredenheid valt op den duur niet meer te kanaliseren", zegt Rita Coeck van ACOD.

De directie heeft nu drie werkdagen de tijd om de vakbonden bijeen te roepen voor een verzoeningsvergadering, aldus Coeck. De vakbonden zullen nadien beslissen over eventuele verdere stappen.

"ACOD zoekt conflict op"

"Als er één partij is die het conflict opzoekt en de zaak op spits blijft drijven, dan is het wel ACOD". Dat zegt woordvoerder van De Lijn Tom Van de Vreken in een reactie op de stakingsaanzegging die het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft ingediend. De Lijn benadrukt wel open te blijven staan voor een dialoog.

"Dit is al maanden aan de gang, sinds de goedkeuring van de reorganisatie voor de zomer. De directie is blijven praten, voorstellen blijven doen en blijven oproepen tot dialoog", zegt Van de Vreken.

Volgens De Lijn is het net de socialistische vakbond ACOD die het conflict blijft opzoeken en de sfeer verziekt. "De directie blijft open voor de dialoog, but it takes two to tango", besluit Van de Vreken.

Bekijk hier het item uit "Het journaal."
 

Videospeler inladen...

Meest gelezen