Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan ondertekenden het INF-verdrag in 1987.
Copyright 2014 The Associated Press. All rights reserved

Voormalige sovjetleider Gorbatsjov waarschuwt voor nieuwe nucleaire wapenwedloop tussen VS en Rusland

De voormalige sovjetleider Michail Gorbatsjov waarschuwt de Verenigde Staten voor een definitieve terugtrekking uit het INF-verdrag tussen de VS en Rusland, dat een einde maakte aan de Koude Oorlog. Volgens Gorbatsjov, die het verdrag in 1987 zelf ondertekende, ontstaat zo het risico op een nieuwe nucleaire wapenwedloop tussen de twee landen.

Gorbatsjov en de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan ondertekenden het INF-verdrag (Intermediate Range Nuclear Forces - nucleaire middellange afstandssystemen), in 1987 (foto bovenaan). Het was een historische mijlpaal: de eerste keer dat een volledige "categorie" van nucleaire wapens verboden werd. 

Het verdrag verplichtte Washington en Moskou al hun kernraketten en kruisraketten te vernietigen die een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer hadden en die vanop de grond konden worden gelanceerd.

Op 1 februari maakte de Amerikaanse president Donald Trump bekend dat de Amerikanen uit het verdrag zouden stappen, omdat Rusland zich niet aan de gemaakte afspraken zou houden. Een dag later kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat Rusland in dat geval ook niet meer aan het verdrag gebonden zou zijn.

"Gevaarlijke vernietigende tendenzen"

Gorbatsjov ziet naar eigen zeggen gevaarlijke vernietigende tendenzen in de wereldpolitiek. De Verenigde Staten willen met hun terugtrekking uit het verdrag hun streven naar een "absolute militaire superioriteit" voortzetten en zich losmaken van alle beperkingen op het vlak van bewapening, aldus de ex-Sovjetleider in een opiniestuk in de Russische krant Vedemosti.

Hij roept Washington op zich in te spannen om het verdrag alsnog te redden. Het contract vervalt pas definitief eind augustus. Gorbatsjov ziet nog onderhandelingsruimte en een kans dat Washington en Moskou het alsnog eens worden.

De 87-jarige Gorbatsjov betwist ook een van de argumenten van Washington om uit het verdrag te stappen. Landen als China, Noord-Korea en Iran zouden wapens ontwikkelen die volgens het verdrag voor de Russen en de Amerikanen verboden zijn. "Dat is niet overtuigend." Hij wijst erop dat Moskou en Washington nog altijd 90 procent van de nucleaire wapens op deze planeet in handen hebben.

Meest gelezen