Wielerlegende Eddy Merckx allicht toch niet voor de rechter in corruptiezaak

De voormalige korpschef van de politie Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst), een hoofdcommissaris en wielerlegende Eddy Merckx zullen niet moeten terechtstaan voor corruptie. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. Volgens de raadkamer is het hele dossier verjaard. 

De commissaris, die verschillende belangrijke functies bekleedde bij de politie van Brussel Zuid, kwam in april 2008 in opspraak toen de onderzoeksrechter huiszoekingen liet uitvoeren in zijn privéwoning en in het commissariaat waar hij werkte. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar feiten van corruptie, waarin de commissaris een spilfiguur zou zijn geweest, samen met een burger die werkte op de aankoopdienst van de politie van Brussel Zuid.

De twee zouden gesjoemeld hebben met aanbestedingsprocedures, waarbij ze de ingediende biedingen nakeken en met de laagste prijs naar een bevriende ondernemer stapten, zodat die nog snel een betere offerte kon indienen. Die offerte moest dan wel geantidateerd worden, zodat het leek alsof alles toch wettelijk verlopen was. Als die bevriende ondernemer toch niet onder de prijs van de concurrenten raakte, zouden ze het politiecollege voorgelogen hebben en zijn bod toch als het beste voorgesteld hebben. Daarvoor zouden ze ook hulp gekregen hebben van de oud-korpschef.

Op die manier zouden onder meer 28 Toyota's aangekocht zijn, maar ook bijvoorbeeld 700 joggingpakken, 29 go-carts om kinderen wegwijs te leren op het verkeersparcours van de zone, en 46 Merckx-fietsen. In ruil zouden de betrokkenen geschenken gekregen hebben maar ook voordelen in natura genoten hebben. Een autohandelaar zou wagens ter beschikking gesteld hebben voor privéreizen. Bij Eddy Merckx zou de commissaris een korting van 2.500 euro gekregen hebben op de aankoop van een Merckx-fiets.

In het dossier wou het Brusselse parket naast de drie politiemensen en Merckx nog negen andere verdachten vervolgen. De raadkamer was echter van oordeel dat de feiten verjaard waren, zodat het niet tot een proces kan komen. Het Brusselse parket kan wel nog in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

Meest gelezen