Slagroomgassnuivers teisteren Zaventem

Wandelaars in Zaventem vinden de laatste tijd steeds vaker gascapsules voor slagroom naast de weg. Mensen inhaleren die capsules om in een roes te geraken en dumpen ze dan op de openbare weg.

Lachgas inhaleren is niks nieuws in het drugmilieu. Gebruikers inhaleren het gas uit capsules voor drukspuiten van slagroom. In Zaventem zijn de laatste weken veel van die capsules langs de openbare weg gevonden. Op sociale media circuleren verschillende foto's van plaatsen waar emmertjes vol lachgascapsules gevonden zijn.

Schepen van Leefmilieu in Zaventem Wim Driessen (Open VLD) kent het probleem: "Als je rondwandelt in Zaventem, kom je wel eens van die capsules tegen. Het is een drug die vooral jongeren gebruiken om in een roes te geraken. Maar wat ze niet beseffen, is dat dit schadelijk is voor de gezondheid. Die gascapsules zijn daar niet voor bedoeld."

Probleem niet makkelijk op te lossen

Het probleem aanpakken, is niet makkelijk, volgens schepen Driessen. "Die capsules kan je niet verbieden. Ze zijn verkrijgbaar in iedere winkel. Wat we wél kunnen doen, is sensibiliseren. Jongeren bewust maken van het gevaar." Ook het dumpen van de capsules na gebruik wordt aangepakt. "De politie moet kort op de bal spelen, voorkomen dat zulke dingen achtergelaten worden. Maar makkelijk zal het zeker niet zijn", aldus Driessens.

Meest gelezen