Zeldzame zwarte panter voor het eerst in 100 jaar gefotografeerd in Afrika

De Britse fotograaf Will Burrard-Lucas heeft foto's kunnen nemen van een zeldzame zwarte panter in Kenia, in het oosten van Afrika. Het dier is gefotografeerd door cameravallen in Laikipia Wilderness Camp, zo'n 250 kilometer ten noorden van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De zwarte panter is een soort albinoversie van de luipaard en is erg zeldzaam, zeker in Afrika.

Luipaarden of panters komen voor in Azië en Afrika. Dat geldt ook voor de zwarte panter, hoewel die zeldzamer is in Afrika. De zwarte panter is een zogenoemde melanistische luipaard, een soort omgekeerde albinoversie zeg maar. De ouders van een zwarte panter zijn zelf niet noodzakelijk zwart, maar zijn wel drager van het melanismegen.

Volgens verschillende bronnen was het al 110 jaar geleden dat er nog een zwarte panter is gefotografeerd in Afrika: in 1909 is er eentje gefotografeerd in Ethiopië. Dat wordt betwist door de Keniaanse krant "Daily Nation", die stelt dat er een exemplaar is gefotografeerd in 2013.

Het dier dat Burrard-Lucas heeft kunnen fotograferen, was eerder al gesignaleerd door lokale inwoners. Daarop heeft de fotograaf cameravallen opgesteld, die het dier 's nachts hebben kunnen "vangen". Het gaat om een mannelijk dier van zo'n 2 jaar oud.

Meest gelezen