AFP or licensors

Franse socioloog: "4 op de 5 geestelijken in het Vaticaan zijn homoseksueel"

4 op de 5 geestelijken in het Vaticaan zijn homoseksueel. Dat stelt de Franse socioloog Frédéric Martel in een nieuw boek. Kerkjurist Rik Torfs schrikt niet van dit aantal. "In het algemeen trekt het priesterambt steeds meer homoseksuele kandidaten aan", zegt hij in "Nieuwe feiten" op Radio 1. Recentelijk herhaalde de paus nog dat priesterkandidaten beter geen homoseksuelen zijn. 

In het Vaticaan is 80 procent van de geestelijken homoseksueel. Dat zegt de Franse socioloog Frédéric Martel op basis van 15.000 interviews. Volgende week komt zijn boek "In the closet of the Vatican: power, homosexuality, hypocrisy" uit.

Normaal is deze paus opener, maar nu stelt hij zich weer strenger op

Rik Torfs, kerkjurist

Kerkjurist Rik Torfs schrikt niet van dit aantal. "Er is een verschuiving bezig", zegt hij daarover, "niet alleen groeit het percentage homoseksuelen in het Vaticaan, maar in het algemeen trekt het priesterambt steeds meer homoseksuele kandidaten aan."  Dat is volgens Torfs te wijten aan het verlies van de centrale positie van de Kerk in de samenleving. "In het Westen is de Kerk steeds meer een subcultuur geworden." 

Recentelijk herhaalde de paus nog dat priesterkandidaten beter geen homoseksuelen zijn. Een merkwaardige uitspraak, vindt Torfs. "Normaal is deze paus opener, maar nu stelt hij zich weer strenger op. Hij mildert zijn inhoudelijke standpunten en trekt niet langer de kaart van tolerantie tegenover homoseksuelen." Dat doet de paus om goede contacten met de hele wereldkerk te behouden, aldus de kerkjurist. "In andere continenten heerst een heel negatieve visie op homoseksualiteit. Daar is weinig tolerantie voor homoseksuele priesterkandidaten."

"Het is niet omdat 80 procent van de priesters in het Vaticaan homoseksueel is, dat de geestelijken zich ook effectief met seksuele contacten inlaten", waarschuwt Torfs. Al ontkent hij niet dat er ook priesters zijn die zich niet aan het celibaat houden. Het celibaat verbiedt priesters om seksuele daden te stellen. 

Beluister hier het interview met Rik Torfs in "Nieuwe Feiten" op Radio 1.

Meest gelezen