Lombardsijde gaat op bommenjacht

In Lombardsijde bij Middelkerke gaan ze binnenkort op bommenjacht. De ondergrond van de dorpskern van Lombardsijde wordt onderzocht op eventuele bommen uit de Eerste Wereldoorlog. Want volgend jaar wordt de dorpskern heraangelegd en dus wil het gemeentebestuur niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Volgens oude documenten waren er in de Eerste Wereldoorlog veel loopgraven en munitiedepots in Lombardsijde. Het dorp is ook zwaar gebombardeerd en het gemeentebestuur wil geen risico's nemen. Het onderzoek wordt wel een hele klus, zegt schepen Eddy Van Muysewinkel. "Het moeilijke is dat zo'n detectie reageert op alle metaal. Er zijn destijds ook kraters dichtgestort met beton met ijzer erin. Dus ook daarop zal dat toestel reageren."

Als het daar piept, hoeven ze dus ook niet te snel te panikeren. Er lopen ook tramsporen door de dorpskern van Lombardsijde, maar die worden in mei weggenomen. De kusttram zal dan een korter tracé volgen, langs de kustbaan.

Meest gelezen