Videospeler inladen...

Britse premier Theresa May lijdt opnieuw brexit-nederlaag in het Lagerhuis

Het Britse parlement heeft een motie weggestemd waarin de steun uitgesproken werd voor premier May in nieuwe onderhandelingen met de EU over de brexit. Radicale "brexiteers" in haar eigen Conservatieve partij onthielden zich en daardoor is er geen meerderheid.

Premier May en haar regering hadden het hard gespeeld: een afwijzing van de motie zou haar onderhandelingspositie met de EU over de brexit verzwakken. Toch verloor ze de stemmen van een deel van haar Conservatieve achterban, die hoe dan ook toch al geen meerderheid in het parlement meer heeft. Die harde brexiteers vreesden dat de optie van een uittreding uit de EU zonder akkoord niet weerhouden zou worden als dreigement tegenover de EU.

Nu was die stemming van vandaag eerder symbolisch dan bindend, maar toch is de positie van May in haar eigen land en tegenover de EU verder verzwakt.

Eind vorige maand had het Lagerhuis met een overweldigende meerderheid het akkoord dat May eerder bereikt had met de EU naar de prullenmand verwezen. Daarop won May een vertrouwensstemming, maar nu moet ze dus opnieuw in het zand bijten.

May zal blijven onderhandelen met de EU over het struikelblok van de "backstop" die de harde grens tussen het Britse gebiedsdeel Noord-Ierland en de Ierse Republiek, een lidstaat van de EU, moet vermijden. Door die backstop zou het VK nog een tijdje in de douane-unie met Europa blijven, maar de radicale brexiteers zien daar een capitulatie in.

"De regering blijft samen met de EU naar een oplossing zoeken zodat we op 29 maart uit de Unie kunnen stappen", aldus de woordvoerder van premier May.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen