Buschauffeurs De Lijn Limburg bereiken akkoord en stoppen acties

De Lijn Limburg heeft een akkoord bereikt met de buschauffeurs van De Lijn. De chauffeurs hebben de voorbije tien dagen actiegevoerd omdat er heel wat ongenoegen is over de rij-en rusttijden. Vandaag voerden ook de chauffeurs van De Lijn in Vlaams-Brabant actie. Daar is nog geen akkoord en dus zal er morgen ook nog hinder zijn. Morgenochtend zitten directie en vakbonden in Vlaams-Brabant opnieuw samen.

De chauffeurs van De Lijn Limburg voerden sinds vorige week maandag actie tegen het gebrek aan rusttijden. Volgens de chauffeurs hadden ze nog nauwelijks tijd om te eten of even te gaan plassen. De eerste dagen staakten de chauffeurs de hele dag. Nadien voerden ze alleen nog tijdens de daluren stiptheidsacties, maar die veroorzaakten heel wat hinder. 

Vandaag werd er opnieuw een hele dag gestaakt, dus ook tijdens de ochtend- en avondspits reed er maar 40 procent van de bussen. Vanmorgen gingen vakbonden en directie opnieuw rond de onderhandelingstafel zitten en dat heeft uiteindelijk tot een compromis geleid waar de drie vakbonden konden achteraan. Vanmiddag keurden de chauffeurs dat akkoord goed.

Volgens Stan Reusen van de socialistische vakbond zijn er deze keer wel garanties dat de rusttijden van de chauffeurs kunnen gewaarborgd worden en dus zullen de bussen vanaf morgen opnieuw normaal rijden.

Intussen hebben de vakbonden wel een nieuwe stakingsaanzegging ingediend voor heel Vlaanderen. De kans bestaat dus dat maandag opnieuw actiegevoerd wordt, ook in Limburg.

Meest gelezen