Chauffeurs bij De Lijn Vlaams-Brabant leggen ook morgen het werk neer

Bij De Lijn Vlaams-Brabant wordt morgen voor de tweede dag op rij gestaakt. De vakbonden protesteren met deze actie tegen het volgens hen schrijnend personeelstekort en de voor het personeel onrealistische rij- en rusttijden. 

De actie is voor een stuk ook een teken van solidariteit met de stakers in Limburg die om dezelfde reden actievoeren. Directie en vakbonden starten morgenochtend om 9 uur in Leuven het overleg over de Vlaams-Brabantse eisen.

"Het nijpende personeelstekort verhoogt de werkdruk op het personeel. Dit wordt nog eens versterkt door de onrealistische rij- en rusttijden waardoor de chauffeurs nauwelijks de tijd hebben om te eten of een sanitaire stop in te lassen. Hierdoor is het ziektepercentage hoog wat op zijn beurt bijdraagt tot het personeelstekort", aldus vakbondssecretaris Pieter Thijs (ACV). Hij spreekt zich niet uit over het aantal chauffeurs dat er bijkomend moet aangeworven.

Als gevolg van de staking zijn er sinds deze ochtend in Vlaams-Brabant zo goed als geen eigen chauffeurs van De Lijn uitgereden. De chauffeurs van de onderaannemers die buslijnen pachten rijden wel. Volgens Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant, rijdt er op die manier in deze provincie in totaal één op twee bussen.

Meest gelezen