"Pano" in de Denderstreek: een factcheck van de vooroordelen

Ons duidingsmagazine "Pano" trok wekenlang rond in de Denderstreek, op zoek naar de redenen achter het succes van Forza Ninove en Vlaams Belang. Dat betekent ook wekenlang naar vooroordelen en veralgemeningen luisteren. Heel vaak kloppen die niet. Soms ook wel. We zetten ze op een rij. 

Vooroordeel 1: ze palmen hier alles in.

En “ze” dat gaat uiteraard over de inwijkelingen. De waarheid is dat de immigratie inderdaad heel erg snel gegaan is. Zaten Ninove, Denderleeuw en Aalst de voorbije jaren nog beduidend lager dan het Vlaamse gemiddelde, dan hebben ze dat vliegensvlug ingehaald. Denderleeuw zit er nu zelfs al boven.

Lees verder onder de grafiek

Hoe snel het ging, toont het aantal leerlingen in de basisschool van het IKSO in Denderleeuw, een van de grootste scholen in de Dender. In 2000 sprak vier procent van de leerlingen thuis geen Nederlands, nu is dat 52 procent. Het toont ook aan dat de verkleuring zijn einde nog lang niet bereikt heeft, want in het middelbaar bedraagt het percentage nog maar 17 procent.

Lees verder onder de grafiek

In Ninove zijn er ondertussen vier keer meer mensen van Afrikaanse herkomst dan in het jaar 2000. 

In Aalst is het aantal mensen van Afrikaanse herkomst gestegen van 452 in 2005 tot 1.487 nu, maal drie dus.

En, zo voegen ze daar aan toe op het kabinet van schepen van Inburgering Karim Van Overmeire, daarnaast is er nog een groep Belgen en Nederlanders van Afrikaanse herkomst. Die groep zou even groot zijn als de mensen die nog steeds over een paspoort van een Afrikaans land beschikken.

Die Nederlanders van Afrikaanse, vooral Congolese herkomst, vormen overigens een opvallend fenomeen doorheen de hele Dender. Er zijn er namelijk heel veel van – hoeveel is niet duidelijk, omdat je in België enkel statistieken op basis van nationaliteit en niet op basis van etnische origine mag bijhouden.

Ze komen in hoofdzaak naar hier omdat het leven hier goedkoper en simpeler is. De kinderbijslag ligt hoger, de regels voor gezinsherenigingen zijn simpeler, de huizen goedkoper, verzekeringen ook. En bovendien is er de nabijheid van de Matongé-wijk in Brussel, wat voor velen ook een aantrekkingspool zou zijn.

Lees verder onder de grafiek

Vooroordeel 2: Ze krijgen voorrang voor een sociale woning

Dat klopt niet, de toewijzing van sociale woningen is onderworpen aan regels vanuit de Vlaamse overheid, die voor iedereen dezelfde zijn. Natuurlijk is het wel zo dat migranten gemiddeld meer opduiken in de armoedestatistieken en dus ook vaker in aanmerking komen voor een sociale woning.

Wij hoorden de klacht heel vaak in en om de sociale wijk Groeneweg. Daar zijn de huizen eerder groot, bedoeld voor grotere gezinnen. En de demografie is wat ze is: de grotere gezinnen zijn vaker van buitenlandse herkomst.

Bovendien, zo vertellen ze bij de Denderleeuwse huisvestingsmaatschappij Debaco, zijn er ondertussen behoorlijk wat blanke Belgen die een sociale woning weigeren, “omdat ze geen zin hebben om te wonen in wat ze als een getto zien”. 

Vooroordeel 3: Ze profiteren van het OCMW

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober pakte Guy D’Haeseleer in Ninove met een opmerkelijke campagne uit. Het OCMW beschikt over een federaal potje om socio-culturele participatie aan te moedigen bij OCMW-gangers.

D’Haeseleer vlooide alle namen en kwam tot de vaststelling dat de centen in hoofdzaak naar mensen van vreemde origine gingen en publiceerde een lijst. Zo bleek dat sommigen 292 euro hadden gekregen voor een reis naar Boston, of 325 euro voor het lidgeld van de basketbalclub.

Niemand betwist de correctheid van die lijst. Maar toch een nuance: dit gaat over federaal geld, geen Ninoofs geld, zoals D’Haeseleer suggereert, en niet alles gaat naar migranten. Zelf heeft D’Haeseleer het over 70 procent van het potje, maar dat cijfer valt niet te controleren, zo klinkt het bij het Ninoofse stadsbestuur.

Lees verder onder het beeld

Beeld: website Forza Ninove

Vooroordeel 4: Met de inwijkelingen importeer je armoede

Dat is een veralgemening: heel veel van de mensen van Afrikaanse herkomst werken in Brussel.

Maar je kunt niet om de vaststelling heen dat de kansarmoede de voorbije jaren fors gestegen is in de Dender. Dat gaat hand in hand met de inwijking: natuurlijk zijn er ook veel kansarmen onder de blanke bevolking, maar nog meer onder de migranten.

Lees verder onder de grafiek

Desondanks blijft dat relatief. Het aantal leefloners bijvoorbeeld ligt niet schrikwekkend hoog. Althans niet hoger dan het Vlaamse gemiddelde, en zeker niet hoger dan het gemiddelde in de centrumsteden.

Vooroordeel 5: de criminaliteit piekt

Dat er een gevoel van onveiligheid is, is een understatement. Dan wordt er vaak naar jeugdbendes gewezen, en het klopt dat die er zijn. Zowel in Aalst als Ninove. Denderleeuw heeft officieel géén jeugdbende. Maar of dat ook betekent dat de criminaliteit schrikwekkend hoog ligt? Eigenlijk niet. Maar oordeel vooral zelf op onderstaande grafiek. 

Bekijk hieronder "Pano" over de Denderstreek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen