Videospeler inladen...

Delphine Boël vraagt dwangsommen van koning Albert II in strijd om DNA-staal

Delphine Boël wil dat koning Albert verplicht wordt om dwangsommen te betalen, zolang hij geen standpunt inneemt over het DNA-staal dat hij aan de rechtbank moet bezorgen. Dat hebben haar advocaten gevraagd aan het Brusselse hof van beroep. De test moet uitwijzen of Albert wel degelijk de biologische vader van Delphine is. Een rechter had eind oktober beslist dat de koning die test binnen drie maanden moet afleggen. 

Delphine Boël vraagt al jaren aan het gerecht om erkend te worden als de biologische dochter van koning Albert II. Stap één in dat proces was om te laten vastleggen dat Jacques Boël, de man die met haar moeder was getrouwd toen ze werd geboren, niet haar vader is. Dat gebeurde niet in eerste aanleg, maar in beroep kreeg Delphine wél gelijk: Jacques Boël is noch haar biologische, noch haar wettelijke vader, besliste het hof van beroep eind oktober. In één beweging werd koning Albert ook verplicht om een DNA-staal te laten afnemen binnen drie maanden.

Maar tot vandaag is er nog niets gebeurd. Nu willen de advocaten van Boël dat de koning kleur bekent: ofwel staat hij een DNA-staal af, ofwel weigert hij officieel. Belangrijk hierbij is dat volgens het recht niemand verplicht kan worden om een DNA-staal af te geven. Maar als het afnemen van zo'n test wordt geweigerd, dan kan de rechter daar wel uit afleiden dat de koning de vader is. De advocaten van Boël willen dus dat er snel duidelijkheid komt, zodat de zaak kan verdergaan. "Als hij niet wil, dan moet hij dat laten optekenen", zo klinkt het. 

Er bestaat een recht om een DNA-test te weigeren, maar men moet een standpunt innemen

Yves-Henri Leleu, advocaat van Delphine Boël

Maar op dit moment gebeurt dat dus niet. De advocaten van de koning maakten twee weken geleden bekend dat ze in cassatie gaan tegen de verplichting van het hof van beroep om binnen drie maanden dat DNA-staal af te geven (of te weigeren dus). De advocaten zeggen dat ze de uitspraak in cassatie nu willen afwachten voor er iets gebeurt. Maar Delphine Boël is het daar niet mee eens. "Een cassatieberoep werkt niet opschortend. Er bestaat een recht om een DNA-test te weigeren, maar men moet standpunt innemen", aldus haar advocaat Yves-Henri Leleu.

Het is nu het hof van beroep dat zich zal buigen over de kwestie of er al dan niet gewacht moet worden op de uitspraak in cassatie, en of er al dan niet dwangsommen zullen worden opgelegd aan koning Albert. Eind volgende maand wordt de zaak verder behandeld.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen