Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Drie mensen aangehouden na instorting van flatgebouw in de Turkse stad Istanbul

In Turkije zijn drie mensen opgepakt die verantwoordelijk worden geacht voor de instorting van een flatgebouw in Istanbul vorige week. Bij die ramp zijn 21 mensen gedood en raakten er 14 gewond.

Het gaat om de verantwoordelijke voor het bouwproject, een technisch expert en een vrouwelijke inspecteur die had moeten bekijken of het project voldeed aan de normen. Volgens de aanklacht zijn de drie verantwoordelijk voor de dood van anderen door hun nalatigheid.

Zo zouden er bovenop het gebouw nog drie extra verdiepingen zijn gebouwd en dat zonder bouwvergunning. Dat gebeurt wel vaker in Istanbul, een metropool met 15 miljoen inwoners, waar een groot tekort aan woningen is.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag opgeroepen "om de juiste lessen te trekken" uit het drama. Hij zou bevel hebben gegeven om acht risicovolle gebouwen in de stad te laten afbreken.

Dat neemt niet weg dat zijn regering in maart vorig jaar amnestie heeft verleend voor dat soort bouwovertredingen en dat zou volgens critici om electorale redenen geweest zijn.

Meest gelezen