Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Duitse (en dus ook Europese) motor sputtert en ontsnapt maar nipt aan een recessie

De Duitse economie is vorig jaar met slechts 1,4 procent gegroeid. Zo blijkt uit een nieuwe raming van het Duitse statistiekbureau Destatis. Dat is zwakker dan eerder werd gedacht. De Duitse economie heeft maar nipt een zogenoemde technische recessie kunnen vermijden.

Destatis had eerder gemeld dat de Duitse economie vorig jaar met 1,5 procent was gegroeid. Maar nu er meer details zijn over de laatste 3 maanden van vorig jaar, blijkt dat de Duitse economie in die periode is gestagneerd, terwijl eerder op een lichte groei werd gerekend.

In het laatste kwartaal is het Duitse bruto binnenlands product (bbp) onveranderd (0,0 procent) gebleven in vergelijking met het derde kwartaal, aldus Destatis. Doordat er al een daling met 0,2 procent was geweest in het derde kwartaal, werd een zogenaamde technische recessie (twee opeenvolgende kwartalen met een economische krimp) maar nipt vermeden.

Destatis heeft nu de ramingen voor heel 2018 naar beneden bijgesteld: van een groei met 1,5 procent naar 1,4 procent. Dat is de laagste groei in vijf jaar. In 2017 liet de grootste economie van Europa nog een vooruitgang met 2,2 procent zien. Dat was toen de sterkste groei in zes jaar. Maar vorig jaar is die groei dus vertraagd naar amper 1,4 procent. Voor dit jaar ligt de lat nog lager en wordt maar een groei van om en bij 1 procent voorspeld.

Wereldwijde recessie?

Duitsland is de motor van de Europese economie en één van de grootste exporteurs ter wereld.  Daarom wordt de gezondheid van de Duitse economie ook beschouwd als een graadmeter voor de staat van de globale economie.

Dat de groei van de Duitse economie vertraagt en de export vanuit Duitsland afneemt, doet allerlei alarmbellen afgaan over een dreigende crisis. Dat de groei van de Europese economie zou stilvallen, is mogelijks een grotere bedreiging voor de wereldeconomie dan de handelsoorlog tussen de VS en China, schrijven de analisten van het financiële persagentschap Bloomberg.

Industriële productie

Bij de crisis die 10 jaar geleden uitbrak, waren zwakke lidstaten als Griekenland nog de bron van het probleem. Maar dat de kern van het probleem nu in het hart van de Europese economie ligt, in Duitsland, baart analisten zorgen.

Dat probleem zit hem in de industriële productie, de befaamde Duitse maakindustrie, en die lijkt te slabakken. Er zijn wel lichtpuntjes: de Duitse bouwnijverheid en de machinebouw draaien wel nog goed. En in vergelijking met de zomermaanden hebben de Duitse huishouden tijdens het jaareinde ook iets meer uitgegeven.

Europese problemen

De tegenvallende Duitse cijfers stralen af op de Europese cijfers: in de 19 landen van de eurozone staat de industriële productie nu op het laagste pitje sinds de financiële crisis die ruim 10 jaar geleden uitbrak.

Daar komt nog eens een amalgaam van andere problemen bij: de aanhoudende kopzorgen over de brexit die maar niet opgelost geraakt, de begrotingsproblemen van het kwakkelende Italië, mogelijk vervroegde verkiezingen in Spanje én de aanstaande Europese verkiezingen die de politieke kaarten in vele landen door elkaar kunnen schudden.

Meest gelezen