Frankrijk verlaagt de leerplicht van 6 naar 3 jaar

Vanaf volgend schooljaar wordt de leerplicht in Frankrijk verlaagd van 6 naar 3 jaar. Het Franse parlement heeft met een ruime meerderheid het voorstel goedgekeurd.  

Voor alle duidelijkheid: in Frankrijk bestaat net zoals bij ons leerplicht, geen schoolplicht. Dat betekent dat er een verplichting is om onderwijs te volgen, maar niet om dat op school te doen. Een of beide ouders of een door hen aangewezen persoon kan ook instaan voor onderwijs.

Momenteel geldt in Frankrijk nog een leerplicht van 6 tot 16 jaar. Vanaf september zullen kinderen dus vanaf 3 jaar onderwijs moeten volgen. De Franse president Emmanuel Macron kondigde de maatregel in maart vorig jaar al aan, maar die moest nog door de Assemblée worden goedgekeurd.

De maatregel zou geen al te grote omwenteling veroorzaken: volgens cijfers van het Franse ministerie van Onderwijs volgt 98,9 procent van de 3- tot 5-jarigen al onderwijs, hetzij op school, hetzij thuis. Op dit moment zouden zo'n 26.000 3- tot 5-jarigen geen onderwijs krijgen.

Volgens minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer is de verlaging van de leerplicht geen symbool, maar een "sociale maatregel" die vooral kinderen uit kansarme milieus ten goede moet komen. Er zullen ook controles worden uitgevoerd.

De oppositie in het Franse parlement heeft kritiek op de maatregel "omdat het de keuzevrijheid van ouders inperkt".

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen