Videospeler inladen...

Schoonheid en ijdelheid in Pompeii: fresco van Narcissus ontdekt

In Pompeii in Italië hebben archeologen een fresco ontdekt van de Griekse mythologische figuur Narcissus. De muurschildering dook op in een Romeins huis waar maanden geleden ook al een fresco van Leda en de zwaan werd gevonden.

Narcissus is volgens de Griekse mythologie een jongeman die zichzelf zo graag zag dat hij verliefd werd op zijn eigen reflectie in het water. Telkens wanneer hij dat spiegelbeeld wilde omhelzen, vertroebelde het water en verdween de prachtige jongeman. Hij durfde niet meer weg te kijken van het water tot hij wegkwijnde aan de waterkant.

Het fresco bevindt zich in een rijkelijk versierde Romeinse woning, waar archeologen maanden geleden ook al op een fresco botsten dat het verhaal van Leda en de zwaan uitbeeldt.

Het kunstwerk toont een seksscène tussen een Spartaanse koningin en de Griekse god Zeus in de vorm van een zwaan.

De woning waarin de archeologen aan het werk zijn, was voorzien van "luxueuze decoraties, rond thema's als joie de vivre, schoonheid en ijdelheid", aldus Massimo Osanna, de wetenschappelijke directeur van het Archeologisch Park van Pompeï.

Pompeï, een stadje in het zuiden van Italië aan de voet van de Vesuvius, werd in het jaar 79 vernield door een vulkaanuitbarsting.

Bekijk hieronder beelden van het pas ontdekte fresco van Narcissus:

Videospeler inladen...

Meest gelezen